Юнкер спечели изборите в Люксембург, но може да не управлява

Жан-Клод Юнкер

Християнсоциалната народна партия (ХСНР) на премиера на Люксембург Жан-Клод Юнкер спечели изборите в страната, но не е сигурно дали ще може да формира ново коалиционно правителство.

Формацията печели 33.4 процента, показват неофициалните резултати, което я прави най-силната партия, но има значителен спад в сравнение с изборите през 2009 г., когато получи 38 процента.

Юнкер вече 18 години управлява в Люксембург, което го прави най-дългогодишния премиер в страна от ЕС. Той изтегли със седем месеца парламентарните избори, след като скандал с мащабно шпиониране на населението и на част от политическата класа от разузнавателната служба нанесе удар върху коалицията със социалдемократите по-рано тази година, съобщава ДПА.

Въпреки победата на вота Юнкер може да остане в опозиция, ако социалдемократите направят коалиция с либералите и зелените. Социалдемократите получиха малко над 20% на вота, следвани от либералите с 18.5 процента и партията на зелените с 11.7 процента.

Вариант пред ХСНП е коалиция с либералите и така двете партии ще разполагат с 35 от 60-те парламентарни места. Предпочитаната от социалдемократите трипартийна коалиция с либералите и зелените също би разполагала с абсолютно мнозинство.

Великият херцог Анри, който е държавен глава, ще реши в началото на тази седмица на кого да връчи мандата за съставяне на ново правителство.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят