Юнкер: Страните от Източно партньорство да бъдат оставени да правят самостоятелен избор

Жан-Клод Юнкер

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер призова днес страните от Източното партньорство на ЕС (Армения, Азербайджан, Беларус, Грузия, Молдова и Украйна) да бъдат оставени да взимат самостоятелни решения, предаде БТА от Брюксел.

Не желаем тези държави да избират между ЕС и други партньори - те трябва да правят това, което според тях е най-доброто, посочи той. Двустранните спорове, обичайни за Източна Европа, трябва да престанат. Европа се нуждае от мир, особено между преките съседи, иначе енергията ни не може да послужи да напредваме с еднакви стъпки. В Европа е необходимо много търпение, за да се постигнат големите дългосрочни цели, добави Юнкер.

Той призова шестте страни да предприемат необходимите промени в правосъдието и особено срещу корупцията. Трябва да се направи всичко необходимо корупцията да изчезне от нашите съвременни общества, в някои страни в ЕС този въпрос още стои открит, отбеляза Юнкер.

По неговите думи за около година ЕС е издал на украинци, грузинци и молдовци 3,8 милиона краткосрочни визи. Според него възможностите за пътуване са предварително условие гражданите от държавите от Източното партньорство и от ЕС да се разбират по-добре. Колкото повече младите пътуват и работят, толкова по-добре е подготвено бъдещето, обобщи той.

Споделяне

Още от Европа