Юнкер: В ЕС едните не искат да плащат повече, другите не искат да получават по-малко

Юнкер: В ЕС едните не искат да плащат повече, другите не искат да получават по-малко

"В днешния ЕС исканията взимат превес над убежденията. Едните не искат да плащат повече, другите не искат да получават по-малко." Така председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер коментира в сряда дебатите за бъдещия общностен бюджет.

Той представи вижданията си по основни въпроси от политиката на ЕС на пресконференция, продължила близо час, предаде БТА от Брюксел.

В отговор на въпрос Юнкер поясни, че подкрепя намаляването на бюджетите за сближаване (т. нар. кохезионна политика), както и за земеделието, но добави, че е против жестоки съкращения.

Юнкер изрази подкрепата си за предварително излъчване на водещи кандидати за председател на ЕК в изборите за евродепутати догодина. Бившите премиери на държавите от ЕС отговарят на всички изисквания за председател на комисията, добави той. По неговите думи е необходимо водещите кандидати да бъдат излъчени до края на тази година.

Юнкер защити виждането за единен председател на ЕК и на Европейския съвет, но отбеляза, че това не е въпрос, който да се реши в следващите месеци, а е "дългосрочна перспектива". Той уточни, че сега, ако председателите на двете институции са в конфликт, това би било катастрофално.

По повод предложенията за намаляване на броя на еврокомисарите Юнкер заяви, че първоначално се е затруднявал да измисли отговорности на 28 души. Той допълни, че днес е разбрал необходимостта всяка страна от ЕС да има комисар, за да може комисарите да "превеждат ЕС" в своите страни. Председателят на ЕК поясни, че решението колко да бъдат еврокомисарите е на правителствата.

В отговор на въпроси председателят на ЕК заяви, че очаква Варшава да сближи гледните си точки с вижданията на комисията. Попитан за Турция, Юнкер каза, че е "изцяло несъгласен с поведението" на Анкара.

Споделяне

Още от Европа