Юнкер засега може да разчита на само 5 жени кандидати за еврокомисари

Жан-Клод Юнкер

Избраният за председател на следващата Европейска комисия Жан-Клод Юнкер е загрижен заради отказа на държавите членки на Европейския съюз да номинират жени за неговия екип и се опасява да не би заради това Европейският парламент да откаже да одобри състава на Комисията на насроченото за октомври гласуване, предава Франс прес.

Срокът за издигане на кандидати за еврокомисари от правителствата на страните членки изтича утре, а до днес женското име сред официално заявените кандидати е само едно: това на чешкия министър на регионалното развитие Вера Юрова.

Две държави се очаква да потвърдят решението си да номинират за втори мандат своите сегашни комисарки: България с Кристалина Георгиева и Швеция със Сесилия Малмстрьом, са казали пред Франс прес от кабинета на Юнкер.

Бъдещият председател на ЕК разчита на още две женски кандидатури в добавка, но от кабинета му не разкриха за кого става дума.

С пет дамски номинации Жан-Клод Юнкер обаче ще остане далеч от желаната цел, отбелязва Франс прес. В сегашната комисия девет от 28-те комисари са жени, а председателят на Европейския парламент Мартин Шулц предупреди, че ако Юнкер предложи за гласуване Комисия, в която жените са по-малко, тя няма да бъде подкрепена и ще се наложат промени в състава ѝ.

Юнкер залага надежди на шест държави членки, които все още не са обявили номинациите си за еврокомисари. Това са Италия, Белгия, Холандия, Португалия, Словения и Румъния. Но след като не получи очакваната подкрепа от останалите страни членки за кандидатурата на външния си министър Федерика Могерини за поста на върховен представител на ЕС за външната политика и сигурността, италианският премиер Матео Ренци смята да предложи за същия пост бившия премиер и външен министър Масимо д'Алема, припомнят европейски източници.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Колко дълъг ще е животът на новото Народно събрание?