Юпитер изхвърлил друга гигантска планета от Слънчевата система

Юпитер изхвърлил друга гигантска планета от Слънчевата система

Близка среща с Юпитер преди около четири милиарда години е завършила с изхвърлянето на друга гигантска планета от Слънчевата система. Това пише списание "Астрофизикъл джърнъл", позовавайки се на канадско изследване.

Съществуването на пети газов гигант по времето, когато се е формирала Слънчевата система в добавка към известните днес Юпитер, Сатурн, Уран и Нептун, за пръв път е предположено през 2011 г.

Останал е обаче въпросът: "Ако такава планета е съществувала, как е била изхвърлена?".

Комета може да е "засяла" живот на Юпитерова луна.

През следващите години учените допускат, че виновникът е или Сатурн, или Юпитер.

Авторите на настоящото проучване от университета на Торонто са открили доказателство, че планетата е била изхвърлена от Юпитер.

Изхвърлянето е резултат от близка среща между планети, при която единият от обектите се ускорява до такава степен, че се откъсва от мощното гравитационно притегляне на Слънцето.

И движението на Юпитер е фактор за строежа на Слънчевата система

Предишни проучвания, според които газовите гиганти са били в състояние да се изхвърлят едни други, обаче не отчитат ефекта от подобни сблъсъци върху по-малки тела, като например техните луни.

За целите на настоящото изследване специалистите са направили компютърна симулация на съвременните траектории на юпитеровата луна Калисто и сатурновата луна Япет. Според учените някогашен сблъсък между планети може съществено да наруши оригиналните траектории на спътниците.

Симулацията е показала, че само Юпитер е бил в състояние да изхвърли хипотетичната пета гигантска планета, успявайки същевременно да задържи спътник с настоящата траектория на Калисто.

Споделяне

Още от Общество

Какво трябва да се направи, за да се ваксинират повече хора?