Юрген Рот обеща изненади на делото, заведено срещу него от Румен Петков

Германският разследващ журналист Юрген Рот няма да се яви в понеделник на делото за клевета срещу него, заведено от бившия български вътрешен министър Румен Петков, но обеща по време на процеса да има изненади. Това каза пред Дойче Веле авторът на книгата за българския преход и връзките на властта с организираната престъпност "Новите български демони".

В навечерието на делото срещу Юрген Рот, заведено от бившия вътрешен министър Румен Петков, Асоциацията за свободно слово "Анна Политковская" изпрати отворено писмо до германския журналист, в което го приканва да се яви на съдебния процес. От асоциацията уверяват журналиста, че ако той реши да се яви по делото, те ще призоват главният прокурор и вътрешният министър да осигурят охрана и лично да гарантират неговата сигурност. Въпреки това Рот няма да дойде в България, което веднъж вече бе декларирал.

"До този момент не съм получил никакъв знак от българските власти и, така погледнато, със сигурност няма да се явя на делото. В залата обаче ще присъства моят адвокат, който ще представи нашите искания", каза Юрген Рот. Според него "властите трябва да се погрижат за това обкръжението на г-н Румен Петков да не може да протака делото".

"Проблемът, пред който г-н Петков може да се окаже изправен, е, че процесът ще покаже политико-мафиотската система, в която той е обвързан или е бил обвързан, нека бъда малко по-предпазлив. В този контекст ние ще внесем искания за доказване на вина и много се съмнявам, че това ще бъде в интерес на г-н Петков", заяви още Рот.

Той потвърди, че като свидетел ще бъде поканен бившият шеф на ГДБОП и сегашен директор на митниците Ваньо Танов. "Със сигурност той знае много за връзките на г-н Петков и смятам г-н Танов за основен свидетел във връзка с моите твърдения, макар че ме упрекват в неща, които нито съм твърдял, нито съм писал".

Журналистът не пожела да назове имената на други свои свидетели, като заяви, че "защитата ще разчита на ефекта на изненадата при призоваването им в съда". На въпрос дали сред тях не е Алексей Петров Юрген Рот заяви, че очаква той да изиграе някаква роля в процеса, макар и не като свидетел.

Рот потвърди, че продължава да стои зад всяка дума в книгата си и че, ако би я публикувал днес, щеше да напише пак същото с едно допълнение.

"Бих добавил, че при сегашното управление на премиера Бойко Борисов, за щастие, нещата започват да се случват и да се променят в положителна посока, само това бих променил, иначе няма никакво основание да променям нещо от написаното".

Споделяне

Още по темата

Още от България