Юрген Рот призовава Борисов да разследва ТИМ

Юрген Рот призовава Борисов да разследва ТИМ
Германският разследващ журналист Юрген Рот се обръща с писмо до премиера Бойко Борисов да предприеме разследване срещу мощната бизнес групировка ТИМ и изразява очакване, че той ще изпълни обещанията си да се бори безкомпромисно с организираната престъпност и сенчестия бизнес, когато дойде на власт.

Повод за писмото, публикувано в блога на Юрген Рот, са сигналите, които той е получил от граждански сдружения във Варна, които се противопоставят на сделката за продажба на 118 дка от Морската градина в града. Граждани твърдят, че са заплашвани и смятат, че зад натиска срещу тях стоят структури, близки до групировката ТИМ, която е изкупила земята.

Юрген Рот припомня в писмото си своя миналогодишна среща с бившия шеф на ГДБОП Ваньо Танов, който в момента е шеф на Агенция "Митници".

"Спомням си какво каза пред мен Ваньо Танов – че в миналото е било политически нежелателно да се разследва дейността на ТИМ. Затова на него му се е пречело с всички средства да провежда следствени действия срещу групировката".

Юрген Рот припомня и срещата си с Бойко Борисов след представянето на книгата "Новите български демони":

"В нашия разговор аз споделих с Вас, че според мен групировката ТИМ олицетворява най-модерната форма на организирана престъпност, че тя е пример за онова, което се обозначава с термина "Mafia Borghese" - структура, проникнала във висшите сфери на едно общество. Тогава Вие не ме опровергахте".

Борисов потвърди, че има разработка за "Отбора"

Преди ден Ваньо Танов пак повтори в телевизионно интервю, че през последните 20 години митниците се "управляват от групировки със съответната подкрепа на властимащите", но не пожела да назове имена. Без да назовава името ТИМ, бившият шеф на митниците Емил Димитров-Ревизоро говори от своя страна, че най-мощната българска групировка е "Отборът" от Варна, която притежава авиокомпания и банка.

В отговор на въпрос дали знае за "Отбора" премиерът Бойко Борисов заяви пред репортери във вторник, че "има разработка по този случай и тя предстои да излезе". Премиерът добави, че информация по темата ще бъде дадена, едва когато "има арестуван". "Политически чадър няма над никого. Мерките, които предприемаме, са изключителен удар по контрабандата", увери той.

Във Варна, пише Юрген Рот в блога си, членове на новата българска партия на "Зелените" и други граждани се противопоставят на произвола, с който действа ТИМ, една от най-големите български бизнес групировки . Германският журналист си спомня показанията на бизнесмен, който днес живее в Швейцария. В офиса на ТИМ в София, той е бил убеден, буквално с насочен в слепоочието пистолет, да прехвърли своята фирма на групировката. До днес, пише, Юрген Рот, този бизнесмен се страхува за живота си.

Ето пълният текст на писмото на Юрген Рот, преведено от нашия колега Милен Радев:

"Драги Бойко Борисов,

Спомням си нашия подробен разговор в София през ноември 2008 след представянето на моята книга "Новите български демони". Тогава Вие все още бяхте кмет на София.

Междувременно българските граждани Ви избраха за министър-председател. Изказвам своите благопожелания на Вас и на българския народ, който възлага на Вас големи надежди.

Пиша Ви днес, защото по време на срещата ни Вие много убедително изложихте пред мен своето намерение да разбиете криминалните структури във Вашата страна, така че гражданите да не изпитват повече страх от престъпността.

Както научавам от Варна сега, активни и смели граждани там са подложени на масирани заплахи, тъй като са се изправили срещу интересите на една мощна организация – групировката ТИМ.

На Вас и на Вашия нов шеф на митническата администрация Ваньо Танов тази влиятелна структура е добре позната. Спомням си какво каза пред мен Ваньо Танов – че в миналото е било политически нежелателно да се разследва дейността на ТИМ. Затова на него му се е пречело с всички средства да провежда следствени действия срещу групировката.

В нашия разговор аз споделих с Вас, че според мен групировката ТИМ олицетворява най-модерната форма на организирана престъпност, че тя е пример за онова, което се обозначава с термина "Mafia Borghese" - структура, проникнала във висшите сфери на едно общество. Тогава Вие не ме опровергахте.

Актуалният скандал, в който, както изглежда, конците дърпат задкулисни фигури или подставени лица на групировката ТИМ, е предизвикан от продажбата на 118 000 кв. м. брегова площ във Варна. Земята е продадена без предвидения по закона публичен търг на холдинг "Варна", зад който стои групировката ТИМ.

Срещу този акт протестират неправителствени организации и партията "Зелените". И Вие самият сте информиран от варненските граждани. Скандалното е, че тези протестиращи граждани са подложени сега на масирани заплахи. Същото се случва и с техни близки. Уважаваната независима архитекта Калина Павлова е една потърпевшите. На всички тези хора е било предадено, че никой в България не може да им помогне. Те се страхуват за живота на близките си и за своя собствен живот.

Ето защо Ви моля най-настоятелно да се разпоредите за разследването на описания скандален случай. Убеден съм, че ще сторите всичко необходимо за да бъде наложено най-после във Варна правото на закона и гражданите да могат да изразяват своите основателни протести без страх за живота си.

С голямо уважение

Юрген Рот"

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?