Юридически нонсенс: Как обвиняем в купуване на гласове кандидат-депутат бе освободен от ареста

Юридически нонсенс: Как обвиняем в купуване на гласове кандидат-депутат бе освободен от ареста

Арестуваният по подозрение в купуване на гласове кандидат-депутат от партията на Васил Божков "Българско лято" Сергей Димитров е бил освободен от ареста заради зле формулирано обвинение и липса на доказателства. Той е бил привлечен към отговорност за участие в група за купуване на гласове. По същия текст от НК е била определена и целта на групата, т.е. групата е имала за цел участие в група. Тази прокурорска конструкция е била определена от съда като "юридически нонсенс".

Шести в листата

Димитров е бил шести в листата на "Българско лято" в Благоевград. Партията на Божков се яви на изборите с регистрацията на слабо известната "Българско национално обединение" (БНО), тъй като не успя да довърши собствената си навреме.

Според разследването групата, за участие в която е обвинен Димитров, е действала още от 6 февруари. Разследването е започнало почти месец преди изборите, става ясно от документите по делото. През тези няколко седмици обвинения са повдигани на други хора, но не и на Димитров. Причината е проста – по това време той е имал имунитет. Затова прокурорите изчакват да минат изборите, на които кандидатът не е избран и съответно губи защитата си. Въпреки това обаче обвинението не е оформено по такъв начин, че да издържи на съдебна проверка.

Свидетели

В сряда прокураутурата обяви, че е разбита група за купуване на гласове с участието на бизнесмен, ромски лидер и общински съветник, някогашен кандидат за евродепутат. Според неофициална информация като обвиняема е била привлечена бизнесдамата Надежда Б., собственик на хотел, метанстацния и кабелна телевизия в Петрич. За самия Димитров също се твърди, че живее там, макар адресната му регистрация да е в Пловдив.

По делото са разпитани няколко свидетели. Показанията на един от тях са определени като не особено достоверни, защото той първо бил обвиняем, а след това станал свидетел. Друг свидетел е полицай, който пък твърдял, че има записи на договорките за купуване на гласове, които му били дадени от участник в схемата. Месец след началото на разследването обаче записите ги нямало в кориците на делото.

Доказателства за купуване на гласове има, но те са счетени за недостатъчни. Те са определени като оскъдени и едностранни, защото се базират само на разказите на двама свидетели.

Извън ЕС

Финансирането за купения вот е от човек, намиращ се извън ЕС, твърдят разследващите. Парите са били превеждани в Турция и носени в България от "мулета".

От държавното обвинение представиха презентация на схемата за купуване, но отказаха да отговарят на въпроси.

Споделяне

Още по темата

Още от България