Юрист поема временно енергийния регулатор

Андон Роков сн. БГНЕС

Временно изпълняващ длъжността председател на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) ще е досегашният член на регулатора Андон Роков. Той ще е на този пост до назначаването на титуляр, съобщиха от правителствената пресслужба в сряда, след като кабинетът одобри предсрочното прекратяване на мандата на Ангел Семерджиев.

 

42-годишният Роков е юрист по образование, завършил е Юридическия факултет на Софийския университет. Бил е юрисконсулт, а по-късно и заместник-главен юрисконсулт на “Булгаргаз“ преди преструктурирането на държавното газово дружество. След това е бил синдик и адвокат до назначаването му като член на ДКЕВР през септември 2009 заедно със Семерджиев. От правителствената пресслужба посочват, че има дългогодишен опит в областта на енергетиката и търговското право. Владее руски и френски език

 

До отстраняването на Ангел семерджиев се стигна след като миналата седмица от Европейската комисия съобщиха, че ще заведат дело срещу България в Съда на ЕС заради неприложени напълно изисквания от третия енергиен пакет в областта на търговия с електроенергия и природен газ, което ограничава конкуренцията на енергийния пазар. Заплахата е България да плаща по около 17 хил. евро дневно до прилагането на свободната търговия с ток и газ. Семерджиев обясни, че няма такава опасност, тъй като въпросните наредби ще бъдат готови до месец, но тази за тока ще остане на хартия докато “Електроенергийният системен оператор“ не се отдели от НЕК, за да получи лиценз за независим оператор.

 

В понеделник, след като премиерът Бойко Борисов се закани, че до края на деня ще има доста уволнени, от Министерския съвет съобщиха, че Семерджиев ще бъде отстранен, тъй като е подал искане за предсрочно прекратяване на мандата, изтичащ през септември 2014 г. Самият регулаторен шеф обясни във вторник, че му трябва още време да осмисли какво се случва.

 

Кога ще бъде назначен титуляр като председател на ДКЕВР не е ясно.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?