Юристи и общественици изразиха възмущението си от ВСС

Увеличава се съпротивата срещу задкулисното кадруване в съдебната система

Юристи и общественици изразиха възмущението си от ВСС

Общо 28 от най-известните български адвокати, преподаватели по право и граждански активисти изпратиха отворено писмо до Висшия съдебен съвет, с което изразиха своето "възмущение" от управлението на съдебната система.

"Изразяваме своето възмущение от задълбочаващата се криза в кадровата политика на ВСС и категорично несъгласие с трайната практика на съвета да проваля процедури за назначаване на магистрати или избор на административни ръководители и да не дава разумни мотиви за действията си", се казва в писмото.

В него се напомня, че ВСС е призван да създава условия за ефективна организация и управление на съдебната система, съобразявайки се със закона.

Писмото последва отказът на кадровия орган да назначи Нели Куцкова за председател на Софийския апелативен съд и да посочи мотиви за решението си. ВСС премина всички граници на 30 април, когато общо 12 негови членове обявиха своята подкрепа за кандидатурата на Куцкова, но при гласуването само деветима гласуваха за нея, а шестима бяха "въздържали се". Така кандидатурата ѝ бе отхвърлена без мотиви.

Веднага след това мнозинството във ВСС се опита да накаже съдия Красимир Мазгалов от Софийския градски съд за участието му в бунта срещу Владимира Янева и компания. Без мотиви мнозинството отхвърли отличната атестация за неговата работа и се наложи решението да се прегласува.

"Членовете на Висшия съдебен съвет не могат да се "въздържат" от вземането на кадровите решения, за които са избрани, нито да ги постановяват по лични или политически съображения извън посочените в закона или дори в противоречие с тези изисквания. Такива решения оставят впечатлението за откровен произвол", се казва в отвореното писмо.

Юристите и обществениците обвиняват ВСС за проявено грубо неуважение към магистратите, както и за незачитане на буквата и духа на закона и конституцията.

Писмото е подписвано от адвокат проф. Ангел Калайджиев, адв. Анна Гаврилова – Анчева, адв. Биляна Гяурова - Вегертседер, адв. д-р Боряна Мусева, Велислава Делчева, адв. Георги Атанасов, адв. Даниела Доковска, Димитър Марков, адв. Ели Христова, адв. Емилия Недева, Здравка Калайджиева, Иванка Иванова, адв. Ина Лулчева, адв. Йорданка Вандова, адв. Кина Чутуркова, доц. д-р Кристиан Таков, Любен Панов, адв. Маргарита Илиева, д-р Мария Йорданова, адв. Михаил Екимджиев, адв. Надя Шабани, проф. д-р Нели Огнянова, адв. Николай Руневски, Рада Смедовска – Тонева, доц. д-р Светла Маргаритова, адв. София Разбойникова, адв. Хараламби Анчев и адв. Цвета Маркова.

Преди ден Съюзът на съдиите в България също излезе с отворено писмо, с което остро разкритикува за пореден път безпринципната кадрова политика на ВСС.

В понеделник вечерта премиерът Бойко Борисов обяви, че този съдебен съвет трябва да бъде сменен, защото е изгубил репутацията си.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?