Юристи и учени се обявиха срещу възможността за несменяемост на ректорите

Юристи и учени се обявиха в отворено писмо срещу проектопромяна в Закона за висшето образование, която дава възможност на висшите учебни заведения сами да решават колко мандата да има ректорът на всяко от тях.

Писмото е адресирано до народните представители, парламентарната образователна комисия, просветното министерство и ръководствата на всички политически партии и е подписано от адвокат Калин Костов, проф. Лъчезар Аврамов, доц. Диана Терзийска и д-р Петко Тодоров от Сдружение “Когито”.

Миналата седмица БСП и ДПС чрез лидерите си Сергей Станишев и Лютви Местан внесоха в Народното събрание проект за изменение и допълнение на Закона за висшето образование с единствен параграф, регламентиращ отпадане на мандатността на ръководните длъжности в българските университети и даване право на университетите сами да решат този въпрос.

"В изключително грубо нарушение на демократичните практики, въобще не е проведено обществено обсъждане с представители на академичните преподаватели, студентите, неправителствения сектор", пишат авторите на писмото и допълват, че в просветното министерство "не са чували за подготвяната промяна".

В писмото е припомнено още, че в края на лятото образователният министър Анелия Клисарова обмисляше да въведе мандатност и за директорите на средните училища в страната.

"Единствена причина за внасянето на проектозакона е изключително силния лобистки натиск на Съвета на ректорите", продължава писмото. "Голяма част от тези ректори се намират в края на своя втори, последен по сега действащия закон мандат."

Освен че се занимават с административното ръководство и учебната дейност, ректорите се разпореждат и с финансите на университетите. "Концентрирането на такава власт в ръцете на едно лице противоречи на принципа на разделение на властите в демократично изградените институции".

Авторите на писмото настояват за незабавно оттегляне на внесения законопроект.

Споделяне

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?