Юристи също искат ЕК да оцени зависимостта на ВСС

Премиерът безпардонно се намесва в работата на съдебния съвет, смята "Български адвокати за правата на човека

Юристи също искат ЕК да оцени зависимостта на ВСС

Фондация "Български адвокати за правата на човека“ обяви подкрепа за позицията на Съюза на съдиите в България (ССБ), че в предстоящия си мониторингов доклад за напредъка на България Европейската комисия трябва да оцени свършеното от България в светлината и но последните скандали в съдебната система.

В  отворено писмо, изпратено в петък до Европейската комисия, ССБ информира  за всички съществени проблеми и големи скандали в съдебна система от края на 2014 година досега, които така и не са намерили адекватно решение, независимо от продължаващия вече десета година мониторинг на ЕК в областта на правосъдието и вътрешните работи. Очевидно лишени от надежда за промяна, задвижена отвътре, съдийският съюз призовава ЕК да оценява българските управляващи по постигнатите резултати, а не по предприетите действия.

Сега към апела на съдиите се присъединяват и юристите. В разпространена в неделя декларация те обявиха, че са "силно обезпокоени от безпардонната и груба намеса на българския министър-председател в работата на Висшия съдебен съвет", визирайки разигралите се на 14 януари събития с нахълтването на Борисов на заседание на ВСС, разглеждащо скандала "Яневагейт", на което премиерът започна да се обяснява за изпратен до шефа на Висшия конституционен съд Лозан Панов негов СМС, който реално осветли влиянието му над магистратите.

Според "Български адвокати за правата на човека", това е извадило "на показ нелицеприятни прояви на зависимост на отделни членове на Висшия съдебен съвет от изпълнителната  власт и явната им съпротива да се установи по един прозрачен и обективен начин истината около магистрати, замесени в скандални разговори, от които прозират корупционни схеми и прояви".

"Министър-председателят си позволи да отправи груби и неоснователни нападки към председателя на Върховния касационен съд, като демонстрира превратно разбиране на принципите на правовата държава и парламентарната демокрация. Припомняме, че провеждането на периодични избори е само един от елементите на демократичното управление и че съществуването на независим и безпристрастен съд, способен да гарантира върховенството на закона и да защити гражданите от произвол, включително и от страна на тези, които – по думите на г-н Борисов - "бият на избори и управляват“, е без алтернатива в едно демократично общество", посочва се в декларацията.

В нея пише още, че "липсата на работеща независима съдебна система подронва не само доверието на българските граждани в нея, но и устоите на държавността, тъй като от хаоса и въздаването на улично възмездие  ни дели само една крачка". Тази опасност става още по-реална на фона на последните действия на прокуратурата, която показа, че е склонна да се поддава на натиск, смятат адвокатите.

Според тях оценката за действията на българските власти от страна на Европейската комисия следва да бъде извършвана въз основа на реално постигнатите резултати, които в никакъв случай не се изчерпват с палиативните законодателни промени, на които сме свидетели.

"Настояваме за въвеждането на адекватни институционални гаранции за независимостта на българските съдилища в съответствие с многократните препоръки на Венецианската комисия, защото без такива гаранции не са охранени нито основните права на гражданите, нито (за) върховенство на закона.", пише още фондацията. Тя апелира Европейската комисия да започне процедура по Механизма за върховенството на закона  във връзка с липсата на институционални гаранции за независимостта на съда от политическо влияние.

Споделяне

Още по темата

Още от България