Юристи умуват как да се отиграе оставката на Марковска от КС

Юристи умуват как да се отиграе оставката на Марковска от КС

Извън политическия и съдебен скандал около избраната за конституционен съдия Венета Марковска, казусът с евентуалното ѝ оттегляне се очертава като сериозно юридическо предизвикателство. Юристи, които Mediapool потърси за коментар, са на различни становища какъв е правно най-чистият вариант в ситуацията, определяна като абсурдна. Случаят "Марковска" е прецедент в историята на Конституционния съд (КС), като за първи път се поставя въпросът как може член на тази институция да подаде оставка без дори да е встъпил в длъжност.

Полагането на клетва от конституционните съдии се води за официално начало на техния мандат. Преди това те, въпреки че са избрани от парламента, посочени от президента или двете върховни съдилища, не се водят за членове на КС.

Най-общо, мненията за "оставката" се разделят на две. Според едното, което според първоначална информация на Mediapool се подкрепя от ГЕРБ, достатъчно е Марковска да не отиде да положи клетва заедно с другите трима новоизбрани членове на КС. Според други тълкувания единственият чист вариант е тя да положи клетва като член на КС и веднага след това да подаде оставка.

При първия вариант Марковска не встъпва в длъжност като член на КС и автоматично запазва сегашния си пост на заместник-председател на Върховния административен съд (ВАС).

"Жокер" за подобна сделка анонсира и премиерът Бойко Борисов, който преди ден заяви: "Молбата ми е (Марковска) да се оттегли, след като се създаде такъв огромен шум и да продължи да си бъде съдия".

"Полагането на клетва има напълно формален характер. На нея присъстват държавният глава, председателят на Народното събрание и председателите на ВКС и ВАС. Втора клетва не може да има. Най-чистият вариант би бил, ако Марковска уведоми писмено председателя на Конституционния съд, че не смята да се появи и положи клетва в четвъртък. Това може да счита за оставка, а от КС уведомят Народното събрание, че трябва да се проведе нов избор", обясниха конституционни съдии пред Mediapool с уточнение, че става дума за прецедент.

Според други застъпници на този подход, неполагането на клетва само по себе си не отменя избора, затова е задължително Марковска да подаде и писмено волеизявление за отказ от поста конституционен съдия.

Още в края на миналата седмица Венета Марковска заяви, че не смята да се появи на клетвата заедно с другите трима новоизбрани конституционни съдии. Тя обясни, че първо ще изчака прокуратурата да провери сигналите срещу нея и да изчисти името ѝ. Нейни колеги обаче не смятат, че тя има такава опция, а и прокуратурата ясно показа, че не смята да прави подобна проверка.

В Народното събрание също се обсъждат възможните варианти за оттегляне на Марковска от КС.

Според информация от средите на управляващите е твърде вероятно тя да не положи изобщо клетва, а да "напише писмо" до Народното събрание, с което моли решението на парламента, с което е избрана за конституционен съдия, да бъде "отменено".

Според някои юристи подобен ход е невъзможен и граничи с мутренския прийом на управление, тъй като, ако Марковска откаже да се закълне, нейната дума ще тежи повече от решение на НС. Според това виждане, "не може прищевките на някого да са по-висши от най-висшата институция в държавата", затова изходът е само един - Марковска полага клетва в Конституционния съд и веднага подава оставка.

Важен детайл при този вариант е, че за да се закълне като член на КС, Марковска трябва да бъде освободена от досегашния си пост във ВАС. След това, като подаде оставка от КС, за да се върне обратно във ВАС, трябва да мине през одобрение във Висшия съдебен съвет (ВСС), където неминуемо ще се стигне до дискусия как така един един компрометиран съдия, който няма нужните морални и нравствени качества да е член на КС, може да е зам.-шеф на върховен съд.

Управляващите са на мнение, че няма проблем Марковска да остане на досегашния си пост, ако се оттегли от КС. Те допускат, че ще има декларации и натиск да не се връща във ВАС, но разчитат ВСС да не им обръща внимание и с времето скандалът да отшуми.

От БСП намериха още едно политическо тълкувание на случая.

"Ако гласуван член на КС се оттегли след молба на премиера, това на практика означава, че се погазва окончателно всякакъв вид разделение на властите", смятат социалистите. "Съдия Марковска вече е избрана и ако оставим настрана спора за морала ѝ, вече премиерът и ГЕРБ не могат да оказват влияние върху нея. Ако се оттегли под тяхно давление, означава, че има взаимен контрол, който може да се упражни само с компромати", обясниха депутати от БСП пред Mediapool.

Независимо от разминаването във вижданията как точно Марковска да подаде оставка, управляващи и опозиция са единни, че евентуално овакантеното място в КС трябва да се стартира нова парламентарна процедура с номинации, дискусия и гласуване, което ще бъде прецедент.

От ГЕРБ твърдят, че в подобна ситуация нямат да имат собствен кандидат. Опозиционните партии смятат, че има вероятност управляващите да изиграят същия ход – внасяне на кандидатура чрез независими депутати, декларирали принадлежност към ГЕРБ.

Споделяне

Още по темата

Още от България