Юристите са единодушни, че СРС-тата не трябва да засекретяват дела

Представителите на прокуратурата, адвокатурата и юристи от неправителствения сектор се обединиха около становището, че делата, по които има доказателства, събрани със специални разузнавателни средства (СРС), трябва да са публични, съобщава "Правен свят".

Изключение от това общо правило може да има в три хипотези – за способите, чрез който е събрана информацията, когато събраните данни представляват държавна тайна и когато това се налага, за да се съхрани самоличността на анонимните свидетели.

През май Върховният касационен съд (ВКС) образува Тълкувателно дело №4 във връзка с противоречива съдебна практика относно публичността на делата, по които има приложени СРС-та.

В четвъртък се проведе първото заседание по тълкувателното дело. То бе публично и в него участваха представители на три неправителствени организации - Български хелзинкски комитет, Български адвокати за правата на човека и Програма "Достъп до информация", както и директорът на Националното бюро за контрол върху СРС Бойко Рашков, адвокат Ина Лулчева като представител на Висшия адвокатски съвет и заместник-главният прокурор Ася Петрова. От Наказателната колегия на ВКС присъстваха 25 от общо 29 съдии.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?