Юрий Гагарин загинал заради човешка грешка

След десетилетия на въпроси и мистерия, причината за смъртта на Юрий Гагарин стана публично достояние. Руският космонавт Алексей Леонов разказа пред медиите какво е довело до трагичния край.

 

Според разсекретен наскоро доклад, трагичният инцидент е причинен от човешка грешка. Алексей Леонов заяви, че едноместен изстребител СУ-15 се е движел в опасна близост до самолета на Гагарин.

 

"Юрий Гагарин загина, защото по същото време на височина от 4 200 метра до него е летял друг самолет без разрешение", разказа Леонов, цитиран от БНТ.

 

Пилотът на тази машина е нарушил режима на полета, спуснал се е до височина от 450 метра. Според свидетелски разкази той е форсирал аероплана и в облаците, прелитайки на разстояние 10-15 метра от Гагарин, е завъртял самолета му. Така го е вкарал в дълбока спирала при скорост от 750 километра в час.

 

Веднага след инцидента е назначена експертна комисия, която да разследва случая. В нея е бил включен и Леонов. Заключението било, че Гагарин и опитният инструктор Владимир Серьогин се опитали да избегнат обект във въздуха. Това довело до опасна маневра, която завършила с трагичната катастрофа, в която и двамата загинали.

 

"Гагарин е изпълнил мисията си, но само след около 55 секунди самолетът му се разбива в земята", допълни Леонов.

 

Алексей Леонов е първият космонавт, осъществил излизане в открития космос през 1965 година. Повече от 20 години той се опитва да разкрие секретната информация.

 

Подробностите около фаталния месец март, 1968 година, обаче, стават достояние едва сега.

Споделяне

Още от Свят