Юробанк И Еф Джи прогнозира спад на икономиката ни от 0.3%

Очакванията на българското правителство за ръст от 3.4% през 2010 г. са преувеличени, а през тази година най-вероятно икономиката ще се свие с 0.3%. Това сочи анализ на "Юробанк И Еф Джи Груп", собственик на "Пощенска банка", представен в понеделник от Антъни Хасиотис, директор на групата за България. През следващата година благодарение на увеличението на вътрешното потребление и на износа ръстът на БВП може да достигне 2.5%, прогнозират експерти на банката. В следващите 3-4 години ръстът на икономиката няма да се върне на нивата отпреди кризата и едва ли ще надхвърли 2.5-3% годишно, сочат още анализите.

Най-големите рискове за българската икономика през тази и следващата година според тях са свързани с надвишаване на заложения дефицит, неизпълнение на приходите и забавено свиване на разходите. Евентуалното свиване на фискалния резерв пък може да доведе до сериозни негативни последствия, предупреди Платон Монокрусос, помощник генерален мениджър в "Юробабнк" в Атина. Това ще е заплаха за валутния борд и в крайна сметка ще доведе до отлив на капитал от България.

Хасиотис отбеляза няколко положителни ефекта от кризата у нас – намаляването на дефицита по текущата сметка, например, който се свива до 3.5% от БВП през 2010 г. в сравнение с 9.4 през 2009 г., както и преминаването към "по-здравословни" двигатели на растежа в сравнение с тези от преди кризата – строителство, имоти, кредити и донякъде туризъм. Сега износът има водеща позиция.

Според данни на "Юробанк" за юни т.г. необслужваните кредити са 9.5%. През септември т.г. БНБ излезе със статистика за лоши кредити в размер на 16% от всички отпуснати заеми. Асен Ягодин, изпълнителен директор на "Пощенска банка", уточни, че в тези 16% банката включва и реструктурираните кредити, които в рамките на няколко месеца преминават към обслужваните кредити.

Помолен да коментира информацията на "Кредит Център" от тази седмица, че банките са занижили условията за доходи, чисто кредитно досие и т.н. за отпускане на жилищни кредити, Ягодин каза, че е рано да се говори за такава тенденция. Наистина сферата на ипотечните кредити е единствената засега, в която банките "кръстосват шпаги" за повече клиенти, каза Ягодин. Както през 2009 г. се борихме за повече депозити, сега се борим за повече кредитополучатели, каза Ягодин.

Това според него се дължи на факта, че цените на имотите удариха дъното и хората са наясно, че по-евтино едва ли ще купят имот. Друга причина е, че в момента в банките за ипотечен кредит влизат хора, които са сигурни във възможностите си да обслужват кредита. Едва ли ще има занижаване на условията на банките, защото именно ниските изисквания доведоха до големия процент необслужвани кредити, каза Ягодин.

"Пощенска банка" е четвъртата у нас по отпуснати кредити и привлечени депозити. През последните 12 години тя е инвестирала 1 млрд. лева в България, което е около 10% от гръцките инвестиции у нас. Банката възнамерява да увеличи дела на корпоративното си банкиране, който в момента е около 6%. Тя разполага с кредитен ресурс от 130-140 млн. евро за фирмени кредити по програми на Европейската банка за възстановяване и развитие и други финансови институции.

Споделяне

Още от Бизнес

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?