Юруков: Коалиция с ГЕРБ може да се окаже пагубна за СДС

Юруков: Коалиция с ГЕРБ може да се окаже пагубна за СДС

Коалиция с ГЕРБ може да се окаже пагубна за СДС в дългосрочен план, предупреди новият лидер на СДС Пламен Юруков. На предстоящите местни избори такова обединение може да даде добри резултати като спечелени места в общинските съвети, но в далечно бъдеще ще попречи за възраждането на СДС, посочи той.

На пресконференция в неделя, проведена във Варна след заседанието на избрания миналата неделя нов НИС на СДС, Юруков определи като “твърде деликатна” ситуацията, при която местните сини структури имат свобода за коалиране на изборите и могат да предпочетат ГЕРБ, като в същото време на централно ниво такова обединение няма да има.

Окончателната позиция на СДС към партията на Бойко Борисов ще бъде уточнена във вторник на заседание на Националния съвет.

На него Юруков ще предложи за главен секретар да бъде избран Пламен Радонов, бивш зам.-министър на отбраната в кабинета на ОДС, отстранен от тогавашния премиер Иван Костов. В момента Радонов е общински лидер на сините във Велико Търново. Той, както и други бивши министри и депутати от СДС лансираха издигането на бизнесмена Юруков за лидер на партията след оставката на Петър Стоянов.

Предстоящото заседание на Националния съвет ще е важно за позициите на новоизбрания председател на СДС, който спечели в надпревара със столичния шеф на сините Стефан Иванов, известен като ловък апаратчик и свързан с бизнес интереси в столицата като председател и на общинската партийна група. Твърди се, че Иванов е имал договорка с кмета Борисов за някакъв вид обединение на партиите, което според някои сини анализатори би означавало края на СДС, което през последната година преля доста членска маса към ГЕРБ. Предстои да се разбере дали Иванов ще тръгне на конфронтация с Юруков, каквито заявки имаше със заканата му, че номинирането на столичния кандидат - кмет е прерогатив най-вече на столичния СДС, както и дали ще мобилизира влиятелни организации срещу предложения на лидера.

До 8-9 месеца трябва да имаме абсолютно нова организация и нов устав, заяви в неделя Юруков, който спечели председателския пост с обещание да реформира партията. Той настоява за хоризонтална структура, която дава повече свобода и самостоятелност на местните организации.

Според Юруков, който е собственик на “Спетема кафе”, СДС трябва да се промени и да се превърне в партия на малкия и средния бизнес.

Във Варна вече текат разговори за издигане на общ кандидат за кмет и обща листа между СДС, ДСБ и Демократическата партия.

Междувременно на извънредно Национално събрание преди ден ДСБ преизбра Иван Костов на лидерския пост. В неделя Костов заяви пред Нова телевизия, че партията нямала алтернатива за смяна на председателя и че създаването на криза преди местните избори не било полезно за ДСБ.

За предстоящите местни избори нашите структури ще си партнират със СДС и ще подкрепяме едни и същи кандидати, каза Костов. Националното събрание изключи сътрудничество с ГЕРБ и “Атака”. Тези партии са  фалшиви алтернативи на БСП и това ще се разбере, ако не сега, то след време, прогнозира Костов.

Споделяне

Още по темата

Още от България