Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Юруш на "консерватизма" или новата мания на българските националпопулисти

14 коментара
Юруш на "консерватизма" или новата мания на българските националпопулисти

Епидемичното "консерватизиране" на българската политика набира неудържима скорост и няма съмнение, че за повечето тукашни партии "консерватизмът" е новият политически Клондайк, в който те виждат златен шанс за бъдещето си. Вече не е достатъчно да си просто популист, националист, патриот, да громиш Европейския съюз и да проклинаш западните инвеститори. За да си в крак с новия политически тренд, идващ от САЩ и Европа, трябва да си "консерватор". По подразбиране се предполага, че именно към тази "стока" ще налита електоратът през следващите години – или поне на първо време през май 2019 г., когато са изборите за Европейски парламент.

Ако случайно не се сещате кои са консервативните политици/партии/ проекти в България, не бива да се притеснявате, защото до неотдавна и те самите нямаха представа, че ще стават такива, а някои от тях още не са сигурни в коя точно консервативна конфигурация ще попаднат.

Едно е сигурно - навалицата е голяма, както и объркването.

Съуправляващата коалиция "Обединени патриоти" (ОП) е един от сериозните кандидати за консервативната ниша, вероятно без да променя името си, ако коалицията остане единна. Пропукването на единството пролича миналата есен със заявката на лидера на "Атака" и съпредседател на ОП Волен Сидеров да оглави нов консервативен проект (и съответно евролистата му). От думите и поведението на обединения патриот се разбра, че оглавяваната от него бъдеща коалиция може и да не е ОП, ако другите две партии – ВМРО и НФСБ не се съгласят с условието му.

Актуалните настроения са трите партии да се явят заедно на евроизборите, твърдеят техни представители пред Mediapool. Те обаче още не са се събирали да вземат най-важните решения – каква ще е формулата, как ще бъдат излъчени кандидатите за евролистата и т.н. Всичко това ще се решава в началото на 2019 г.

Дали Сидеров ще бъде водач на евролистата или не, може да промени коалиционното уравнение за евровота. А отношенията в коалицията по темата са един срещу всички и всички срещу един.

Факторът "Сидеров водач на листа"

Макар публично да отрича, Сидеров от няколко месеца настоява пред ВМРО и НФСБ не само да се явят заедно, но и той да е номер едно в листата. Условието му досега не е прието.

В момента единствено ВМРО има свой евродепутат – Ангел Джамбазки, който е част от групата на Европейските консерватори и реформисти (ЕКР), както и на Алианса на европейските консерватори и реформисти (АЕКР). Джамбазки влезе в Европейския парламент с листата на коалиция, оглавявана от лидера на бившата "България без цензура" Николай Бареков, но двамата вече са политически съперници.

ВМРО не вижда друг водач на листата освен Джабмазки, а лидерът на НФСБ Валери Симеонов е склонен да го подкрепи. Единственото, на което Симеонов няма да се съгласи, е Сидеров начело на листата.

Представители на ВМРО твърдят, че нямало значение дали водач ще е Джамбазки или Сидеров, тъй като са убедени, че Джамбазки ще получи повече преференции и ще измести Сидеров. Въпреки това от ВМРО предпочитат техния човек да е под номер едно.

ВМРО и НФСБ освен това смятат, че първото място на Сидеров ще нанесе имиджови щети на "Обединени патриоти", тъй като ще отблъсне някои избиратели, които иначе подкрепят тяхната националистическа кауза.

Сидеров обаче настоява да е първи и не е сигурно дали би останал в коалицията за предстоящия вот, ако това му желание не се изпълни. В същото време изглежда, че НФСБ не биха участвали в коалиция за изборите, чийто водач е Сидеров. Така трите партии, които принципно са съгласни да се явят заедно, са изправени пред нерешим засега лидерски конфликт с неизвестен край.

В същото време и трите партии имат свой план "Б".

Бареков -кръстник на Сидеров в лоното на "консерватизма"

Сидеров е готов и на "резервни" конфигурации, за да получи това, което иска. Първата се очерта преди няколко месеца, когато той и евродепутатът и лидер на "Презареди България" Николай Бареков стоплиха отношенията си и заровиха томахавките. Двамата дълги години си разменяха обиди, наричаха се по какви ли не начини.

През октомври се разбраха, че вече са "попораснали момчета" , готови на съюз в името на "консерватизма". Тогава Бареков обяви, че вижда Сидеров като водач на голяма консервативна коалиция за евровота и ще сътрудничи на "Атака" да влезе в АКРЕ. Сидеров пък каза, че Бареков му отстъпил първото място и изрази надежда партньорите му в ОП да приемат негово водачество и очаквал коалиция "Патриоти+".

Тази идея обаче е по-скоро мъртвородена, защото ВМРО и НФСБ нямат намерение нито да се коалират с Бареков, нито да сложат Сидеров начело на евролистата. Всичко това предизвика сътресения не само в ОП, но и в управляващата коалиция ГЕРБ-ОП, която месеци наред се занимаваше с ултиматумите на лидера на "Атака" срещу Валери Симеонов.

Ситуацията в ОП: Кой ще стреля пръв

Сидеров обаче не се отказа. През ноември той отиде с Бареков в Брюксел, търсейки признание от ЕКР за водач на нова консервативна коалиция у нас, което пък предизвика шумен задочен сблъсък по медиите между Джамбазки и Сидеров, като в целия скандал се намеси и Бареков.

След това обаче Сидеров неочаквано затихна – вероятно за да не дразни Каракачанов и Симеонов и да не излезе той виновен за евентуалния разпад на ОП. Поради същата причина НФСБ и ВМРО също не предприемат мерки за прогонването на "Атака", но пък и не изпълняват желанията на лидера ѝ.

Москов и планът му да замести "Атака" в патриотичното обединение

През последната година бившият здравен министър и ексговорител на Реформаторския блок Петър Москов също нагази в полето на консерватизма. На няколко пъти той обявяваше, че работи по нов десен консервативен проект. По информация на Mediapool през това време е имало принципни разговори на Москов с НФСБ и ВМРО. В средата на декември той официално обви, че вижда съюзници в двете партии от ОП, но не и в третата - "Атака". От което следва, че Москов е готов да заеме мястото на "Атака" в патриотичната коалиция.

Засега ОП казват, че имат коалиция и няма причина да бъде променяна. Това обаче може да се промени, ако не намерят консенсус за евровота. Тогава и от ВМРО, и от НФСБ признават, че Москов наистина е възможен партньор.

По информация на Mediapool Москов поддържа връзка и с "консервативното крило" на СДС, което също симпатизира на ВМРО и НФСБ. Ръководството на партията обаче подкрепя друг курс – към сближаване с обединението "Демократична България" и води разговори с негови представители.

Москов не е водил никакви разговори с новия лидер на СДС Румен Христов, но поддържа връзка с бившия председател на партията Божидар Лукарски.

Какво ще прави партньорът на Марин льо Пен - Марешки?

Според социологическите проучвания Веселин Марешки и партията му "Воля" биха изпаднали от следващия парламент и нямат шанс за евродепутат. Въпреки това през ноември председателят на френската крайна десница "Национален сбор" Марин льо Пен посочи за свой партньор у нас не "Обединените патриоти", а Марешки, с когото споделят и общи проруски възгледи.

Подкрепата на Льо Пен обаче засега не носи никакви политически дивиденти на Марешки и няма изгледи това да се промени. Откакто "Воля" влезе за пръв път в парламента през 2017 г., никой не гледа на партията и лидера ѝ като на самостойни играчи. Причината е, че те се държат като марионетки на ГЕРБ и последното, което могат да проявят, е някаква самостоятелна политическа воля. За това помага и обстоятелството, че собственикът на верига аптеки и бензиностанции Марешки е клиент на прокуратурата, заедно с част от колегите си.

Марешки най-вероятно ще търси коалиция за евровота, но остава мистерия с кого, защото почти всички партии видимо странят от него.

"Воля" няма никакъв шанс с новия проект на Москов, който дава заявка да е прозападен. Невъзможно е и да се пришие към "Патриотите" поради съпротивата на ВМРО и НФСБ, като конфликтът тук не е толкова идеологически, а силната непоносимост между Марешки и лидерите на ВМРО и НФСБ. Шефът на "Воля" редовно атакува Каракачанов и Симеонов, които нарича "политически трупове".

Не така стоят нещата с "Атака", чийто лидер Сидеров също е пръв застъпник на Путин. Марешки вече е признавал, че вижда в Сидеров евентуален партньор за евроизборите. Това би могло да се случи само ако ВМРО, НФСБ и "Атака" не се явят заедно.

При такава ситуация обаче Сидеров няма да може да направи обща коалиция с Бареков, тъй като евроконсерваторите не са в един лагер с Марин льо Пен.

Кашата с АКРЕ и нова коалиция на Бареков "Обединени консерватори“

През декември, без Сидеров, Бареков обяви готовност да постави началото на ново консервативно обединение и каза, че все пак можело да се кандидатира за евродепутат. Той постави индиректен ултиматум към различните крила на българските "консерватори" – или влизат в новата му коалиция "Обединени консерватори", или не стават част от АКРЕ. Бареков представи и причина – от алианса нямали намерение да приемат по повече от една партия от държава, а "Презареди България" вече била член. От АКРЕ обаче отрекоха пред Mediapool да имат подобна политика.

Въпреки тезата си, че в АКРЕ нови членове от България ще бъдат приемани само в обща коалиция, Бареков обяви, че ще продължи да бъде "адвокат" на партията на Сидеров за кандидатурата ѝ. Пред присъединяването на "Атака" в аланса обаче действително има сериозна пречка – АКРЕ не признава анексирането на Крим от Русия, а Сидеров пламенно го защитава.

Ултиматумът на Бареков е в разрез и с плановете на ВМРО за присъединяване към консервативния алианс. ВМРО забавят кандидатурата си заради това, че Партията на справедливостта и развитието на турския президент Реджеп Тайип Ердоган още е част от АКРЕ. В началото на следващата година обаче се очаква партията на Ердоган да бъде отстранена, а ВМРО би трябвало да започне процедурата си за присъединяване към алианса на евроконсерваторите.

Платформата "Консерваторъ"

Платформата "Консерваторъ", която е близка до основателя на близкия до ГЕРБ "Институт за дясна политика" Георги Харизанов, също се е заявила на консервативния политически терен – засега с с анализи и коментари. Основателят ѝ Николай Облаков коментира пред Mediapool, че няма никакви планове платформата няма да прераства в партия.

А и вероятно не такъв е замисълът. Според наблюдатели ГЕРБ използва "Консерваторъ", за да демонстрира присъствие и в тази ниша с идеята да бъде припозната от избиратели на традиционните десни партии, които в момента са извън парламента.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

14 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. перо
  #14

  Той Христо Ботьов им е написал стихотворение!

 2. Пеперлиев
  #13
  Отговор на коментар #2

  Сигурно и ти не знаеш какво точно си казал!

 3. edin.drug
  #12
  Отговор на коментар #11

  Глупости. Това е ролята на троловете - да флъдват форума с глупости.

 4. Ilia Iliev_fb
  #11

  В БГ моделът на партиите не работи по причина -НИСКО СРЕДНО НИВО НА ИНТЕЛЕГЕНТНОСТ НА българина!!!!! Няма модел за такова ниско ниво на хората и високото ниво на развитие на науката и техниката и организацията. Да демонстрират ,че партиите нещо вършат , и слепите го виждат фарсът,. Но и модел на едновластен център , също няма разработен специално за българската среда! Демокрацията сработи точно както преди комунизма и социализма! Малкото доволни ,които успяха да отхапят по някакви причини големи парчета от баницата ни , вече се готват да бягат, Доган им даде сигнал!

 5. Real ''Mickey''
  #10

  Престанете да ни навирате "българските" комунистически ченгета и агенти РАЗПРЕДЕЛЕНИ по "политическия спектър". Нито партии като: "либерали", нито "консерватори", нито "патриоти" нито "турци" нито "леви" нито "десни" нито "зелени" има в Троянския Кон на Москва. БКП-ДС фалшименто само.

 6. Kiril Kovatchev
  #9

  В една нормална държава такива карикатури от старите ленти на държавна сигурност не биха имали място на политическата сцена. В България обаче всичко е възможно. Всеки народ си заслужава политиците.

 7. edin.drug
  #8
  Отговор на коментар #7

  ДПС не са партия, в познатия ни смисъл. Те са лоби на организираната престъпност, което ползва като лост за активното си участие в политиката вота на алитератите от турското малцинство (защото другите турци не гласуват за тях).

 8. Калико Джо
  #7

  И какво излиза! Единствената уж либерална партия с възможност за влизане в парламента е ДПС?! При условие, че и те са хора на Путин!

 9. edin.drug
  #6
  Отговор на коментар #1

  Лудите не са дефицит и в световен мащаб. Тръмп е бил привърженик и кандидат на 5 абсолютно различни по идеологияат си партии и въпреки това десетки милиони в Щатите дадоха "ценния си глас" за него, а сега са готови да скочат на амбразурата заради него.

 10. edin.drug
  #5

  Чудесно, но не е достатъчно. Изброените тук "национал-популисти", които се самоназовават "консерватори", са само най-шумната част от "консервативната" маса. Циркаджийската й част (Петър Москов е отчаян стратег на спасяването на част от по-патриархално настроените "демократи"). Основните "консервативни" играчи обаче, съвсем не са тези, а ГЕРБ и БСП. Нито едните, нито други не озвучават принадлежността си към "консервативната" ниша, но речево и жестикулативно те се заявяват като такива. Борисов, по-скоро

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.