Юшченко: Мястото на Украйна е в ЕС

Нашето място е в Европейския съюз, заяви пред стотици хиляди души на киевския площад Независимост Виктор Юшченко, минути след като в неделя положи клетва като украински президент.

С встъпването на Юшченко на поста се слага край на политическата криза, накарала огромно множество негови привърженици да излязат по улиците на столицата Киев, коментира Би Би Си.

Юшченко спечели повторния кръг на президентските избори през декември, след като Върховният съд постанови, че поради измами оригиналното гласуване в края на ноември е невалидно.

Клетвата си на държавен глава Виктор Юшченко положи на тържествено заседание на украинския парламент. С ръка върху Пересопницкото евангелие той се закле да спазва конституцията. След това председателят на конституционния съд Микола Селивон го обяви за президент и му връчи атрибутите на държавната власт.

В изявлението си на площад Независимост, станал символ на протеста на украинците срещу опитите за манипулация на изборите, новият държавен глава призова сънародниците си да преодолеят техните различия и да го подкрепят. Юшченко каза, че иска да се бори с корупцията, да възстанови икономиката и да придвижи Украйна по-близо европейските институции.

Ние отхвърлихме товара на миналото, заяви още Юшченко на площада, станал символ на "оранжевата революция". Пред съгражданите си той се закле в Украйна да има свободна преса, да се спазват гражданските права и да има демократично управление. Беззаконието не бива да бъде норма в страна като нашата, която има столетни демократични традиции, каза Юшченко, намеквайки за казашкото самоуправление.

Юшченко благодари за победата си на избирателите като каза, че тя е победа и на украинския народ.

Третият президент на Украйна в 14-годишната история на бившата съветска република след разпадането на СССР възложи на кабинета на временния премиер Микола Азаров да изпълнява функциите си до избирането на нов премиер и правителство. В събота Юшченко каза, че ще назове бъдещия премиер часове след встъпването си в длъжност.

На церемонията по встъпването в длъжност на Виктор Юшченко присъстваха над 60 официални държавни делегации, сред които и държавният секретар на САЩ Колин Пауъл. България бе представена от външния министър Соломон Паси.

Първата визита на Юшченко в чужбина ще бъде в Москва - в понеделник той ще се срещне с руския президент Владимир Путин. След това ще посети Съвета на Европа и европейския парламент.

Малко преди официалната церемония Юшченко се срещна с държавния секретар на САЩ. Колин Пауъл каза, че Съединените щати ще помогнат на Юшченко "да отговори на очакванията на украинския народ". Новоизбраният украински президент оцени високо американските демократични ценности и заяви, че е спечелил президентските избори, защото има партньори, които отстояват принципите и ценностите на демокрацията.

На път към Киев Пауъл заяви пред журналисти в самолета, че Съединените щати ще помогнат на Украйна да развие икономиката си и да се присъедини към Световната търговска организация. Той прикани Украйна да постигне целите си, без да влошава връзките с Русия. Ройтерс напомня, че вчера президентът Джордж Буш поздрави по телефона Юшченко за изборната му победа.

Виктор Юшченко бе премиер на Украйна през 1999-2001 г. Преди това (1993-1999 г) той оглавяваше Украинската национална банка. След като Юшченко бе отстранен от премиерския пост от парламента, при мълчаливото съгласие на Кучма, Юшченко оглави опозиционния блок Наша Украина. През изминаващата седмица той обяви за създаването на партия със същото име.

Роденият през 1954 г. Виктор Юшченко е завършил икономика и финанси. Женен е и има пет деца.

Споделяне

Още от Свят