Юшченко назначи Юлия Тимошенко за премиер на Украйна и призова Путин за рационализация на отношенията

Новият президент на Украйна Виктор Юшченко назначи в понеделник вдъхновителката на "оранжевата революция" в Украйна Юлия Тимошенкоза изпълняващ длъжността премиер на страната, съобщиха световните агенции.

Същия ден Юшченко се срещна в Москва с руския президент Владимир Путин, който подкрепяше неговия съперник Виктор Янукоавич в битката за президентския пост на Украйна.

Тимошенко ще изпълнява длъжността министър-председател до одобряването на кандидатурата ѝ от парламента, което се очаква да стане между 2 и 4 февруари.

ББС отбелязва, че руснаците едва ли гледат с добро око на номинирането на Тимошенко, известна като радикален реформатор и водач на масовите опозиционни протести, за премиер на Украйна.

В последния етап на дълго продължилата предизборна кампания Москва обяви чрез Интерпол, че иска екстрадицията на Тимошенко по обвинения в измами.

Посрещайки Юшченко в Кремъл, президентът Путин изрази радостта си, че политическият хаос в Украйна е приключил.

Двамата президенти се здрависаха крепко и демонстрираха желание да покажат разсейване на напрежението между двете страни, предаде кореспондент на ББС.

Юшченко пристигна в Москва ден след като официално се закле като президент на страната си.

Разговорите му с Путин продължиха близо 3 часа. След това Юшченко каза, че оптимист за това, че всякакви проблеми с Русия ще бъдат решени.

От векове насам Украйна - люлка на първата руска държава - е в близки отношения с Русия, която към момента е и най-големият ѝ търговски партньор.

Преди да отпътува за Москва Юшченко призова да се обърне страницата на недоразуменията с Русия.

Първоначално Путин подкрепяше проруския кандидат Виктор Янукович и дори го поздрави на два пъти за победата му на изборите от 21 ноември, които впоследствие съдът отмени заради масови фалшификации и разпореди прегласуване на 26 декември.

Юшченко спечели с преднина от 8 процента срещу експремиера Янукович. Международните наблюдатели обявиха, че повторението на изборите е било далеч по-честно от предишните два тура.

В неделя Юшченко каза, че бъдещето на Украйна в Европейския съюз. След краткото работно посещение в руската столица, той ще отпътува за Полша и след това за Брюксел.

Бившият опозиционен лидер и привържениците му бяха недоволни от намесата на Кремъл в украинските избори. Владимир Путин посети Украйна и преди първия, и преди втория тур, давайки категоричната си подкрепа на Янукович.

"На мен наистина не ми харесва това, че Русия води кампания в полза на единия кандидат", каза Юшченко пред руския в. Известия миналия месец.

Путин заяви, че е готов да работи с който и да е двамата кандидати, избран за президент на Украйна, когато се разбра, че победата на неговия фаворит е анулирана от Върховния съд.

Според анализатори визитата на Юшченко в Москва е и начин да се успокоят силно негативните настроения спрямо него в югоизточните региони на Украйна, където има голямо рускоезично малцинство.

На церемонията по заклеването на Юшченко като президент присъстваха осем държавни ръководители, както и американският държавен секретар Колин Пауъл.

Русия беше представена на сравнително ниско равнище, от председателя на горната камара на парламента Сергей Миронов.

След срещата в Кремъл Владимир Путин изрази надежда, че отношенията на Русия с новото ръководство на Украйна ще са изградени на същото доверие, както и отношенията с предишните ѝ лидери, предаде ИТАР-ТАСС.

Путин увери Юшченко, че Русия никога не е действала задкулисно в държавите от бившето съветско пространство, в това число и в Украйна. Ние неведнъж сме казвали, че ще работим с всеки ръководител, за когото гласува украинският народ и мога да потвърдя това и сега, каза Путин. Той напомни, че се среща с Юшченко не за пръв път. "Ние с вас отдавна се познаваме, още когато бяхте премиер на Украйна", отбеляза той.

Юшченко от своя страна нарече Русия "вечен стратегически партньор" на Украйна. "Искам да отхвърля митовете и легендите за едни или други нюанси в отношенията ни. Искам да потвърдя стратегията на нашите политически отношения с Русия: ние желаем да им придадем рационален характер", подчерта украинският президент. Той добави, че главната цел на посещението му в Москва е да подобри двустранните отношения и предложи на Путин да обсъдят план за двустранно сътрудничество за 2005 година.

Споделяне

Още от Свят

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?