Юшченко предложи амнистия на незаконно придобитите капитали

Амнистия за незаконно придобитите капитали като част от борбата срещу сенчестата икономика, която лишава правителството от необходими средства, предложи президентът на Украйна Виктор Юшченко във вторник.

Много украински предприятия занижават печалбите си и плащат на своите служители "под масата", а пък украинците крият доходите си, за да избегнат плащането на данъци. Най-богатите жители на страната често държат парите си в банкови сметки в чужбина.

Ние сме готови за амнистия на капитали и данъчна амнистия в замяна на излизането на светло на икономиката, заяви Юшченко, цитиран от Интерфакс. Украинският президент не съобщи повече подробности за предложението си.

Правителството на Украйна трябва да намери средства за запълване на дупката от 32 млрд. гривни (6 млрд. долара или 4,7 млрд. евро) в тазгодишния бюджет. Екипът на Юшченко обвини за дефицита предишното правителство, което със серия популистки мерки, сред които еднократно увеличение на пенсиите, се опитало да спечели гласоподавателите преди президентските избори от края на миналата година.

Споделяне

Още от Свят

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?