Юшченко предложи за премиер на Украйна някогашния си съперник Янукович

Юшченко предложи за премиер на Украйна някогашния си съперник Янукович
Украинският президент Виктор Юшченко обяви, че предлага за премиер на страната някогашния си съперник от времето на "оранжевата революция" Виктор Янукович, съобщиха в четвъртък осведомителните агенции.

Решението си Юшченко обяви два часа след изтичането на предвидения от конституцията срок, в който той трябваше да се произнесе по кандидатурата на лидера на Партията на регионите, предложена му от парламента.

Президентът заяви, че е взел решението си, след като Янукович се е съгласил да подпише меморандум за национално единство, който потвърждава президентската външна и вътрешна политика. Текстът на документа за националното единство и разпределянето на министерските постове бяха обсъждани и след полунощ от президента, Янукович и председателя на парламента Олександър Мороз. Предстои парафирането на меморандума,

наречен "Универсал за националното единство" по названието на някогашните важни документи, издавани от украинските хетмани. Под него вече са поставили подписите си Юшчинеко, Янукович, председателят на парламента Олександър Мороз, лидерът на "Наша Украйна" и премиер Юрий Ехануров.

Шанс за обединение

"Днес отново имаме шанс да обединим Украйна", подчерта Виктор Юшченко, като призна, че някои украинци няма да са доволни от решението му.

"Моля нацията да прояви разбиране за това решение. Разбирам цялата му сложност и в източната, и в западната част на Украйна, но имаме уникален шанс да обединим двата бряга на Днепър", заяви Юшченко.

След като парламентарните избори през март не дадоха на нито една партия мнозинство в парламента, в Украйна възникна политическа криза поради невъзможността да бъде сформинарана силна коалиция, която да поеме властта. Партията на Янукович, която спечели най-много гласове успя в крайна сметка да се съюзи с две по-малки партии, едната от които се отцепи от оформения преди това съюз на привържениците на Юшченко. Новото мнозинство предложи Янукович за премиер.

Юшченко бе изправен пред трудния избор дали да се съгласи да работи с някогашния си съперник от президентските избори преди две години или да разпусне парламента и да насрочи ново гласуване, стъпка, която би удължила политическия хаос, отбелязва Асошиейтед прес, цитирана от БТА. Украинският президент заяви в четвъртък, че новите избори за парламент нямаше да променят разположението на политическите сили.

Кандидатурата на лидера на проруската Партия на регионите Виктор Янукович за премиерския пост ще бъде разгледана от Върховната рада следобед, съобщи Васил Цушко, лидер на социалистите в парламента.

Поражение за “Оранжевата революция”

Блокът на Юлия Тимошенко обаче не е съгласен да сътрудничи с Янукович, ако той стане премиер, и смята да бъде твърда опозиция. Това заяви Олександър Турчинов, един от лидерите на Блока, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Номинирането на Виктор Янукович за премиер на Украйна, е поражение за привържениците на Оранжевата революция от 2004 г. , довела на власт президента Виктор Юшченко, коментира Ройтерс.

Тогава изборната победа на Янукович бе оспорена от привържениците на Юшченко, започнаха масови протести, издигнали Юшченко на президентския пост. Сега неговият съперник зрелищно се завръща на политическата сцена, две години, след като бе унизително отстранен от Юшченко.

Макар към момента да не се знаят направените от Янукович отстъпки за издигането му за премиер, наблюдатели смятат, че на Юшченко ще му е трудно да наложи възгледите си в икономиката и вътрешната политика. По конституция президентът упражнява контрол върху външната политика, отбраната и националната сигурност.

Янукович, който е от предимно рускоезичната Източна Украйна, се стреми към по-тесни връзки с Русия. Той не е толкова ентусиазиран привърженик на плановете на Юшченко за членство на страната в НАТО и в Европейския съюз. В икономическата политика Янукович е смятан за прагматик. Обещавал е да намали данъците за бизнеса, включително за големите промишлени износители, които са двигателите на украинската икономика. Сред неговите привърженици има влиятелни бизнес олигарси. Анализатори на пазарите са обезпокоени обаче, че Янукович може да позволи в икономическата област отново да се завърнат връзките и липсата на прозрачност. Смята се, че борбата срещу тези явления е сред малкото постижения на президента Юшченко, отбелязва Ройтерс.

Споделяне

Още от Свят