Юшченко призова да се обърне страницата на недоразумения с Русия

Новият украински президент Виктор Юшченко призова да се обърне страницата на недоразуменията с Русия. Той каза това на церемония в църквата Света София в Киев преди за замине за Москва, където по-късно в понеделник ще се срещне с руския си колега Владимир Путин, съобщи Франс прес.

Юшченко пристигна в Москва ден след като тържествено встъпи в длъжност .

Визитата се разглежда като опит на двамата президенти да разсеят напрежението около изборите в Украйна.

Първоначално Путин подкрепяше проруския кандидат Виктор Янукович и дори го поздрави на два пъти за победата му на изборите от 21 ноември, които впоследствие съдът отмени заради масови фалшификации и разпореди прегласуване на 26 декември.

Юшченко спечели с преднина от 8 процента срещу експремиера Янукович. Международните наблюдатели обявиха, че повторението на изборите е било далеч по-честно от предишните два тура.

В неделя Юшченко каза, че бъдещето на Украйна в Европейския съюз. След краткото работно посещение в руската столица, той ще отпътува за Полша и след това за Брюксел.

Заминавайки за Москва, сега Юшченко спазва даденото по време на продължителната предизборна кампания обещание. "Ние трябва да разговаряме без отлагане и честно", заяви тогава той пред репортери.

Бившият опозиционен лидер и привържениците му бяха недоволни от намесата на Кремъл в украинските избори. Владимир Путин посети Украйна и преди първия, и преди втория тур, давайки категоричната си подкрепа на Янукович.

"На мен наистина не ми харесва това, че Русия води кампания в полза на единия кандидат", каза Юшченко пред руския в. Известия миналия месец.

Путин заяви, че е готов да работи с който и да е двамата кандидати, избран за президент на Украйна, когато се разбра, че победата на неговия фаворит е анулирана от Върховния съд.

Според анализатори визитата на Юшченко в Москва е и начин да се успокоят силно негативните настроения спрямо него в югоизточните региони на Украйна, където има голямо рускоезично малцинство. Освен това Русия е най-големият търговски партньор на Украйна.

На церемонията по заклеването на Юшченко като президент присъстваха осем държавни ръководители, както и американският държавен секретар Колин Пауъл.

Русия беше представена на сравнително ниско равнище, от председателя на горната камара на парламента Сергей Миронов.

Преди да отлети за Москва Юшченко каза, че страниците на отношенията между двете страни не са написани по най-добрия начин и затова трябва да бъдат обърнати онези от тях, които са пълни с недоразумения и които не заслужават да бъдат включени в стратегическите отношения между двете страни. Той изтъкна, че основна цел на днешната му визита в Москва е тези отношения да бъдат по-добри.

Новият украински държавен глава подчерта, че подобно на милиони украинци знае, че Русия е велика страна, вечен съсед на Украйна, с която трябва да се живее в мир и разбирателство. Убеден съм, че тази откровена позиция ще срещне разбиране в Москва, добави той.

Освен с Путин, Юшченко ще се срещне и с московския патриарх Алексий Втори.

Споделяне

Още от Свят

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?