Юшченко се допитва до ЕС за тригодишен план за реформи

Виктор Юшченко обяви, че подготвя тригодишен план за реформи в Украйна, който ще бъде съгласуван с Европейския съюз, предаде в сряда Укринформ.

В интервю за британския вестник Таймс, цитирано от агенцията, новият президент на Украйна посочва, че след задействането на плана страната незабавно ще започне преговори за асоцииране към Европейския съюз. Много е важно, казва Юшченко пред Таймс, че тригодишният план за действие, изработен от Киев и Брюксел, ще обуслови стартирането на преговори с ЕС през 2007 г.

Украинският държавен глава подчертава, че реформите ще бъдат осъществени независимо от това дали Украйна ще стане член на ЕС, тъй като са необходими за страната.

Междувременно Асошиейтед прес информира, че вероятно Виктор Юшченко може би ще получи покана за срещата на върха на НАТО в Брюксел на 22 февруари. Агенцията се позова на дипломатически източници и коментира, че присъствието на единствения президент на страна извън Алианса би било красноречив знак на подкрепа за новото правителство в Киев

На 22 февруари американският държавен глава Джордж Буш ще се срещне със съюзниците си за пръв път след преизбирането си за президент на САЩ.

Дипломатически източник, пожелал анонимност каза, че поканата не означава промяна на политиката на НАТО за укрепване на политическите и военни връзки с Украйна, без да ѝ се предлага членство в алианса, информира АП. Очаква поканата до Юшченко да бъде потвърдена по-късно през седмицата, допълва агенцията.

Споделяне

Още от Свят