Юшченко спечели изборите в Украйна

Опозиционният лидер Виктор Юшченко спечели повторно проведения втори тур на президентските избори в Украйна с ясно изразено мнозинство.

Юшченко изпреварва с над 8 пункта проруския си съперник Виктор Янукович след преброяване на 99, 02 процента от гласовете, предаде Франс прес. По последни данни Юшченко печели с 52,22 на сто от гласовете срещу 43,99 на сто за Янукович.

Юшченко вече обяви победата си. Янукович негласно призна поражението, заявявайки, че ще сформира силна опозиция.

ОССЕ оцени положително изборите

Прегласуването на президентските избори в Украйна бе по-честно от предишните два вота, заяви в понеделник ръководителят на наблюдателите от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) Брус Джордж, цитиран от Ройтерс.

Прегласуването в неделя бе следено от около 12 000 чуждестранни наблюдатели. Повторението на втория тур бе разпоредено от украинския Върховен съд, който прие за меродавни обвиненията на опозицията,че резултатът на изборите от 21 ноември е бил нагласен в полза на премиера Виктор Янукович.

"Щастлив съм да съобщя, че украинските избори значително се доближиха до стандартите на ОССЕ", заяви Брус Джордж на пресконференция.

"Чрез избирането на следващия президент на Украйна народът на тази велика страна направи голяма крачка към свободните и честни избори", добави Джордж и определи като забележителен контрастът с предишните два кръга от силно оспорваните избори.

Квашневски поздрави Юшченко

Полският президент Александър Квашневски поздрави в понеделник по телефона Юшченко за победата му, окачествявайки изборния резултат като добър и важен избор за отношенията на Украйна с Европа, съобщи Асошиейтед прес.

Поздравления към Юшченко отправи и бившият полски президент Лех Валенса и лидер на антикомунистическия синдикат Солидарност Лех Валенса. Той, както и Квашневски, взеха активно участие в уреждането на политическата криза в Украйна, възникнала след редовния тур на изборите, когато Киев и други украински градове бяха заляти от масови протести срещу фалшификацията на вота.

Сред първите, поздравили Юшченко за победата, бе и грузинският президент Михаил Саакашвили, който преди година оглави масовите протести, довели до оставката на проруския си предшественик Шеварднадзе.

Щабът на Янукович ще атакува изборите пред съда

Щабът на Виктор Янукович, който бе поддържан от Москва и има силна подкрепа в индустриалните източни райони на Украйна, се закани да сезира Върховния съд за "системни" нарушения по време на вота, предаде Франс прес.

Избирателната активност на проведените в неделя избори е била 77,22 на сто - което е по-малко от гласувалите на анулирания втори тур на 21 ноември (80,85 процента). Едно от обвиненията на опозицията и наблюдателите за нередности при предишния вот беше нереално високата избирателна активност в някои от районите, подкрепящи Янукович. Там на места бе отчетена активност от над 100 процента.

Обявявайки предварителните резултати от прегласуването на втория тур, председателят на ЦИК Ярослав Давидович заяви пред журналисти: "Никой не е бъркал с мръсни ръце в броенето на гласовете - гарантирам това".

Украйна навлиза в "нова ера"

Още в полунощ Юшченко обяви победата си пред хиляди привърженици в столицата Киев, заявявайки, че Украйна навлиза в нова ера.

Нацията показа своята сила, изправена пред "може би най-циничния режим в Източна Европа", каза водачът на украинската опозиция.

Това е победа на украинския народ, на украинската държава, декларира Юшченко. "Ние от 14 години сме независима държава, но днес станахме свободни", добави той.

По думите му, в Украйна започва "нова епоха, на нова велика демокрация".

Привържениците на Юшченко, верни на отличаващия ги оранжев цвят, празнуваха на площада с концерт и фойерверки.

След редовния втори тур на изборите от 21 ноември, те обявиха граждански протест и блокираха центъра на столицата и други градове, протестирайки срещу изборните фалшификации.

Западните наблюдатели начело с ОССЕ обявиха втория тур от изборите за недемократични и съпътствани от маса нередности, след което САЩ и ЕС отказаха да признаят изборните резултати. Политическата криза в Украйна бе разрешена с активно посредничество на представители на ЕС. Руският президент Владимир Путин, който подкрепя Янукович и посети Украйна преди двата редовни тура на изборите, за да засвидетелства това, обвини Запада, че се намесва във вътрешните работи на Украйна и че се опитва да изолира Русия от нейните бивши съветски съседи.

Същевременно поддържащите Янукович политически ръководители в източните и югоизточни райони от страната заплашиха, че ще поискат автономия, ако спечели прозападният кандидат Юшченко.

Отиващият си украински президент Леонид Кучма също подкрепяше Янукович, макар че в последните дни от кампанията премиерът атакува президента и обяви, че не е кандидат на властта.

Масовите изборни измами бяха само част от мръсната кампания, целяща да затвърди политическото статукво на Украйна.

Наскоро австрийски лекари обявиха, че кандидатът на опозицията е бил отровен с диоксин през септември, когато внезапно здравето му се влоши, а лицето му се покри с рани и белези.

Юшченко допуска, че е бил отровен на вечеря с ръководителите на Украинската служба за сигурност, която обаче отрича да е намесена.

Още от Свят

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?