Ютюб обяви война на клиповете с поглъщане на капсули за пране

Ютюб обяви война на клиповете с поглъщане на капсули за пране

Сайтът Ютюб (YouTube) предприема стъпки за спиране на видеоклиповете, в които тинейджъри поглъщат капсули за пране, съобщават от компанията.

Така нареченото предизвикателство "Tide Pod", започна миналата година, като шега в интернет. Но докато предишните известни случаи на странни облози не криеха непосредствена опасност, то сегашното явление заплашва здравето и живота на участниците.

Лекарите предупреждават, че новата мода е много опасна, тъй като перилният препарат в капсулите е отровен и може да причини големи здравни проблеми на "смелчаците". Първите признаци на отравянето са повръщане и разстройство. По-големи количества водят до затруднено дишане и до прием в спешното отделение на някоя болница.

"Правилата на Ютюб забраняват съдържанието, което има за цел да насърчи опасни дейности, които представляват риск за здравето", се казва в изявление на сайта. "Ние работим за бързото изтриване на видеоклиповете, които са отбелязани с тагове или в името си съдържат съответните ключови думи".

Видеата се премахват от сайта, а потребителят или каналът получават наказание, което може да доведе до закриване на профила. Клипове, които информират и предупреждават за опасностите, свързани с новата мода, все още са разрешени.

Компанията "Тайд", произвеждаща шарените капсули също предприе мерки за информиране на младежите, чрез медиите и социалните мрежи.

 

Споделяне

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?