Южен Ливан е под пълна израелска блокада

Южен Ливан е под пълна израелска блокада

Израел предупреди жителите в Южен Ливан във вторник, че операциите срещу Хизбула в района ще се увеличат, съобщи във вторник ББС. В позиви, разпространени от израелски самолети над района, се казва, че ще бъде обстрелвано всяко движещо се превозно средство в ивицата до 30 км от южната граница.

Израел проведе около 80 въздушни удара срещу цели в Ливан през последната нощ, а Хизбула изстреля над 140 ракети срещу Израел. В този контекст вървят и дипломатическите преговори в Съвета за сигурност на ООН около проекторезолюцията за конфликта.

Делегацията на Арабската лига в ООН се надява да прокара “подобрения” в резолюцията, включително исканията на Ливан за незабавно и пълно оттегляне на Израел от нейна територия.

В сегашния текст на проектодокумента, който бе изработен от САЩ и Франция, се настоява за незабавно прекратяване на насилието и се подготвя почвата за втора резолюция, чрез която да бъдат изпратени международни сили под егидата на ООН в Южен Ливан.

Двете страни с неохота отложиха гласуването, но поискаха да чуят предложенията на Арабската лига за промени в него.

Руският посланик в ООН заяви, че страната му няма да одобри документ, който не се ползва с подкрепата на Ливан.

“Очевидно е, че резолюция, която не е приемлива за Ливан, не бива да бъде приемана, защото тя може само да удължи конфликта и насилието”, заяви посланик Витали Чуркин.

Не се очаква Съветът за сигурност да гласува документа преди сряда. Израелски официални лица заявиха пред ББС, че вече са удовлетворени от текста на резолюцията.

Пътищата в Ливан са прекъснати

В позиви, разпръснати над град Тайри, който е най-големият в Южен Ливан, се казва, че операциите срещу “терористичните елементи” ще се увеличат с много голяма сила.

Всяко превозно средство или дори всяко движещо се нещо по пътищата на юг от река Литани ще бъдат обстрелвани по подозрение, че се превозват ракети, боеприпаси или терористи.

Официални лица от ООН вече предупредиха за влошаващата се хуманитарна ситуация в Ливан, след като хуманитарните агенции срещат огромни трудности да достигат до населените места в региона.

Говорителят на израелското външно министерство Марк Реджев заяви, че Израел се опитва да се координира с хуманитарните усилия на международната общност в района, но не може да допусне, че всички камиони превозват само помощи, а не ракети.

Министърът на отбраната Амир Перец заяви, че Израел е готов да окупира още територии в Ливан, от които са изстрелвани ракети.

Израел: Ливан предлага “интересна стъпка”

Ливанското правителство реши във вторник да изпрати близо 15 000 войници в южната част на страната, след като Израел се оттегли оттам, съобщи ББС.

Министрите в кабинета, които са членове на Хизбула или са лоялни на групировката, също дадоха подкрепата си за този план.

Израелският премиер Ехуд Олмерт описа плана като “интересна стъпка” и заяви, че правителството ще го обсъди.

Той заяви по време на пресконференция във вторник, че подобен ход трябва да бъде придружен с разоръжаване на групировката Хизбула.

“Колкото по-бързо напуснем Южен Ливан, толкова по-щастливи ще бъдем, особено ако успеем да постигнем своите цели”, заяви той.

До този момент в конфликта са загинали около 1000 ливанци, повечето от които цивилни. Израел от своя страна даде близо 90 жертви, по-голямата част бяха военни.

Споделяне

Още от Свят

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?