Борисов с оферта към Брюксел:

"Южен поток" да стига до Варна и ЕК да разпределя чрез хъб газа за Европа

Идеята на българския премиер е разпределителният център да изнася и българско гориво

"Южен поток" да стига до Варна и ЕК да разпределя чрез хъб газа за Европа

Газопроводът "Южен поток" да стига по дъното на Черно море до Варна, както е планиран маршрутът му, но от там природният газ на "Газпром" да влиза в газоразпределителен център (хъб), който да се управлява от Европейската комисия, и от там руската суровина да се разпределя на европейските държави, като България да има опция да вкарва и свое гориво в събираните количества. Това предложение прави българският премиер Бойко Борисов по време на заседание на правителството в сряда, стана ясно от публикуваната стенограма от заседанието. Той възлага на вицепермиера Томислав Дончев да го оформи според "евроатлантическите ценности" и да го внесе в Европейската комисия.

Офертата към Брюксел идва след като миналия понеделник руският президент Владимир Путин заяви, че проектът за строежа на "Южен поток" се прекратява, защото България под натиска на Европейската комисия не дава разрешение за строежа на тръбата. Той обяви още, че за сметка на спрения проект в Турция ще се строи нов алтернативен газопровод, коъто ще завършва с газов хъб на турско-гръцката граница.

Реално Борисов адаптира путиновия вариант, предложена на Анкара, но с досегашното трасе на газопровода и хъб у нас.

Разговори с руския посланик и министрите на икономиката и енергетиката

Министър-председателят приема също така направеното предложение от вицепремиера Ивайло Калфин министърът на външните работи да поиска обяснения по случая със спирането на проекта "Южен поток" от руския посланик у нас, а министрите на икономиката и на енергетиката от ресорните си руски колеги обяснения по случая.

Борисов натоварва Дончев със задачата още същия ден да изпрати писмо до еврокомисаря Марош Шефчович, който отговаря на бъдещия общ европейски енергиен съюз, предложение ЕК да финансира изграждането във Варна на хъб, "където Европейската комисия да плаща, така както Турция газта идваща от Русия, и на базата на общия енергиен съюз да я разпределя съответно за Сърбия, Македония, Гърция, Украйна, Румъния, Унгария, Хърватия, Словения и България".

"Позиция, по която не може да ѝ бъде отказано, ако те не са лицемерни. Никой не може да ми каже, че в натовска Турция газта като отиде е добре, а когато дойде в България е зле. Ние не трябва изобщо да създаваме илюзии, че ако ние толкова принципно отстояваме Третия енергиен пакет, Гърция или Македония биха си го позволили. Това не е двоен стандарт. Това е действително проблем за това правителство, разбира се и предишните. Предложението ми е точно в унисон и с плана "Юнкер", и с общия енергиен съюз, и с абсолютната диверсификация. Защо? В този хъб ние можем да вкарваме нашата газ, която си взимаме или си добиваме в Черно море от "Галата“, дай Боже от "Силистар“, от "Терес“, от "Хан Аспарух“, от Ловеч и от други места. Финансирайки сега интерконекторите за Гърция, за Турция, за Сърбия, на практика от този хъб във всички посоки реверсивно може да тече газ от тези, които идват по линия на "Южен поток“ и от тези, които излизат съответно пък, ако Гърция дойдат направят някой ден пристанища за втечнен газ, дойде по-евтин газ отнякъде, или от Израел или от Катар, или откъдето и да било, по тези реверсивни тръби, ние съответно взимаме по-евтин газ и пак разпределяме нагоре", обяснява идеята си Борисов.

Руснаците да си докара тръбата, Брюксел да построи хъба, а ние – нашата мрежа

"Никъде нямам слабост в позицията, никъде. Официално, писмо веднага до Шефкович. Включително, госпожа Бъчварова, да ми се подготви едно за Доналд Туск, за Съвет. Това е, защото Доналд беше човекът, който е моторът на общия енергиен съюз. Ние им даваме огромната възможност вместо всички държави поотделно да се събираме, Европейската комисия плаща за този хъб, правим на Варна разпределителния център по енергийния съюз и сме номер едно диверсифициращи Европа, изпълваме със съдържание. Руснаците да си докарат "Южен поток“, ние нямаме ангажимент към тръбата до нашите граници, да си я построят, ще им съдействаме, и от там си взимаме газта, не ние, не България, а Европейската комисия я разпределя, общия енергиен съюз", продължава премиерът.

"Тогава ние ще си покараме тръби. Няма да ни говорят кои фирми, защо, как, корупция, дали е три, пет, колко милиарда, няма значение. Европа си инвестира и си правим диверсификация. Прекрасно. Това не знам защо да не се приеме", коментира министър-председателят.

Според него "това е едно прекрасно предложение, то устройства всички страни, защото е много чисто – няма корупция, няма проблеми, няма да ходи в Турция, Гърция, Македония да има проблем, идва си тук, взима го Европейската комисия, ето ви Трети енергиен пакет, по нашите тръби мога да возят всички доставчици, които дойдат от света, не само трети или четвърти, всички, защото са на Европейската комисия".

"За тези които не знаят, да им кажа, Турция не е транзитьор, Турция плаща газта на границата и става собственик и оттам я препродава вече на другите. Ние предлагаме същото, на границата Европейската комисия да стане собственик и оттам да я продаде на всички, които сме по трасето в тази част на Европа", разяснява идеята си Борисов.

Борисов: Брюксел веднага да даде отговор за "Южен поток"

Той също така казва, че Брюксел веднага трябва да ни даде отговор, "защото иначе започваме да подписваме разрешителните". "Утре ще стане като с "Белене“ – на арбитраж и България плаща, не плаща друг. Или да ни напишат, Дончев, "не“. Да ни кажат "не“ на базата на пълномощното, което господин Стойнев (б.ред - министърът на икономиката и енергетиката от кабинета "Орешарски") е предоставил. Да ни кажат "не“, за да може след това фактурата, ако трябва да се плаща, да я препратим към упълномощения, а не да остане пак при упълномощителя", посочва премиерът.

Ивайло Калфин обаче посочва, че това пълномощно няма юридическа стойност. "То е само политическо, което е едно от безобразията на правителството на Орешарски, вместо да си води преговорите, да отиде да натовари някой. Предишният комисар десет пъти беше заявил, че той няма интерес към "Южен поток“, това не е приоритетен проект, не го смята за важна задача, а ние му казваме – ти преговаряй. Това няма юридическа стойност. Това, което има юридическа стойност, е нашето споразумение с Русия, те по него ще ни съдят, не по Шефчович какво казва", посочва Калфин, който беше депутат в предишния Европейски парламент, а преди това външен министър на България.

Кунева: Да привлечем Гърция и други към идеята

На заседанието Томислав Дончев докладва за проведения предишния ден разговор в Брюксел с Шефчович и посочва, че са били коментира провеждани разговори между ЕК и Русия по проекта чрез работна група, но Русия не е показала готовност да приеме европейските изисквания за "Южен поток", според които трябва да се осигури достъп до тръбата и на други търговци освен на "Газпром". Русия "тъкмо обратното, подала е жалба в Световната търговска организация", казва вицепремиерът по еврофондовете и икономическите въпроси.

Другият вицепремиер Меглена Кунева предлага страната ни да е по-активна в битката за финансиране но плана "Юнкер". "Една от точките, по които този план се очаква да напредне е точно енергетика. Ние можем да се съберем не само България, но България, Гърция и още няколко страни, които имат явен интерес, и да направим, ние трябва да се обединяваме и по интереси вътре страните в Европейския съюз", казва Кунева.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес