Финансовият министър Петър Чобанов:

"Южен поток" не е включен в бюджетната прогноза за 2015-2017 г.

В същото време НС гласува поправка за проекта в полза на Русия

"Южен поток" не е включен в бюджетната прогноза за 2015-2017 г.

Строежът на газопровода "Южен поток" не е включен в средносрочната бюджетна прогноза за 2015-2017 г. Това съобщи финансовият министър Петър Чобанов при представянето на финансовата рамка в петък. Заложили сме само реалистични проекти, така че тръбата ще бъде включена само когато има нещо реално, допълни той.

 

В същото време министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев обещава през 2018 г. да потече газ по тръбата, а правителството продължава да работи по проекта, независимо, че Еврокомисията отложи преговорите с Русия за "Южен поток" заради анексирането на Крим.

 

В петък парламентът одобри промени в енергийния закон, с които проектът заобикаля европейските правила за достъп на други компании до тръбата, обслужвайки по този начин интересите на "Газпром".

 

Поправката в енергийния закон, внесена от червените депутати Явор Куюмджиев и Таско Ерменков, мина на първо четене с гласовете на БСП, ДПС и "Атака". От ГЕРБ 64 депутати гласуваха "против", а четирима - "въздържал се".

С внесените текстове се дава ново определение за "морски газопровод". Целта е морската част на "Южен поток", която навлиза на 24 км в българска територия (териториални води и суша), да има правен статут все едно, че не стъпва на европейска територия. Така се заобикалят правилата на Третия енергиен пакет на ЕС, за което настоява Русия.

Управляващите подкрепиха в петък оспорваната поправка въпреки писмото на еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер от края на миналата седмица, с което се искат обяснения за промените. Преди два дни енергийният министър Драгомир Стойнев каза, че отговор на Йотингер все още не е изпратен.


Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обясни защо: "В днешния Закон за енергетиката, който обикаля европейското законодателство, този сигнал ще бъде разчетен още по-добре в Брюксел, в ущърб на България. Ние сме длъжни само като поставени в опозиция да ги предупредим. След това всички ние ще изсърбаме попарата, че сме ги търпели една година. И ще ядат супа от тефтерчета накрая българите".

Вносителите заявиха, че с промяната хармонизират българското с европейското законодателство и създават условия за по-бърза реализация на проекта, въпреки че Брюксел замрази преговорите с Москва по "Южен поток" заради анексирането на Крим от Русия.

В българското законодателство не се разглежда въпросът докъде стигат правомощията на европейското законодателство, обясни в четвъртък по време на дебатите Таско Ерменков от БСП. Той добави, че газопроводът "стига само до границата на ЕС", а Явор Куюмджиев обясни, че в случая се прилага логиката на самолетните пътувания - самолетът не се смята за кацнал в дадена страна, при положение, че прелита над нея. Никой не очаква на 10 км височина гранични полицаи с парашути да упражняват граничен контрол, посочи той.

Законопроектът се отнася до пряко изграждане на проекта "Южен поток", но ще регламентира и следващи енергийни и инфраструктурни проекти, посочват вносителите.

Според друга законова поправка, приета на първо четене в петък, токът на абонатите не може да бъде спиран преди почивен ден или по време на празници. Отпада и таксата за повторно включване. Гарантира се и устойчивостта на цените на електрическата енергия по време на съответния регулаторен период.

Промяната, внесена отново от Еременков и Куюмджиев, бе приета със 113 гласа "за" на БСП, ДПС, "Атака" и независимия Георги Марков, а от ГЕРБ 27 бяха "против" и 32 -ма "въздържал се".

Със законопроекта се предлага и нова законова уредба за случаите, при които клиентът е получил сметка за електроенергия или природен газ, която е значително по-висока от сметката за съответния минал период. Парламентът реши когато сметката за електроенергия е с над 50 процента по-висока от средната за период от шест месеца, клиентът да има право да я оспори и да не я плаща, докато не бъде разгледана като възражение. При нарушаване на условията за качеството на надеждността на електроснабдяването за период по-дълъг от един месец, клиентът няма да дължи заплащане за сумите за консумирана електрическа енергия за същия месец. Електроразпределителното дружество ще дължи обезщетение за причинени имуществени и неимуществени вреди.

Депутати от ГЕРБ смятат, че тези поправки ще създадат повече проблеми, защото сметките за ток за декември, например, е почти задължително драстично да се различават от тези от предходните месеци.

Друга промяна предвижда ДКЕВР да има право да променя цената на тока веднъж на три месеца.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?