"Южен поток" отново поскъпна

"Южен поток" отново поскъпна

За строежа на газопровода "Южен поток" се планира да се похарчат 16. млрд. евро, а не планираните по-рано 15.5 млрд. евро, заяви зам.-шефът на проекта Алексей Серебряков, цитиран от Блумбърг в четвъртък. Уточнява се обаче, че това все още е първоначална оценка на, точните разходи ще станат ясно в средата на юли, когато ще приключат търговете за строежа на тръбата.

Стойността на подводния участък на газопровода по дъното на Черно море остава 10 млрд. евро, но сухопътните участъци ще струват 6 млрд. евро при предишна оценка за 5.5 млрд. евро.

 

Досега окончателните си инвестиционни решения за преминаването на "Южен поток" през тяхна територия дадоха Сърбия и Унгария, като трасето през западната ни съседка първоначално се изчислява на 1.7 млрд. евро, за унгарския маршрут разходи не са обявявани.

 

Идните сряда или четвъртък се очаква и България да даде окончателното си съгласие и в София да бъде подписано инвестиционното решение, но преди това трябва да се постигне изгоден за "Булгаргаз" договор за доставка на руски газ от 1 януари 2013 г. Обявената от българското правителство преди ден оценка на нашия участък от тръбата е малко над 3.308 млрд. евро.

 

Руската държава вече започна да изгражда съоръжението на своя територия през юли 2012 г., намеренията се през декември да се стартира и морският участък.

 

Според обявени в сряда от РИА Новости материали на "Газпром" през 2016 г. по "Южен поток" се планира да тръгнат доставките на 15.75 млрд. куб. м, година по-късно те да станат 47.25 млрд. куб. м, а през 2018 г. да се стигне пълният годишен капацитет на тръбата от 63 млрд. куб. м. Според предишни разчети достигането на целия обем на тръбата се планираше за 2019 г.

 

Обявеното сега поскъпване на "Южен поток" е поредното, след като през май 2009 г. шефът на "Газпром" Алексей Милер обяви цена от 8.6 млрд. евро, а година и половина по-късно тя се увеличи до 15.5 млрд. евро.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес