"Южен поток" поскъпна с 20 процента

"Южен поток" поскъпна с 20 процента

Руският концерн "Газпром" увеличи с почти 20 процента общите разходи по строежа на експортния трансчерноморски газопровод "Южен поток", проектиран да заобиколи Украйна, чийто дълг към монополиста надхвърли 2 млрд. долара за доставен през 2013 г. природен газ. Това съобщи Ройтерс в понеделник, цитирайки данни от инвестиционната програма на дружеството.

"Газпром" съобщи на сайта си за 45-процентен ръст в инвестициите си в газопроводи на територията на Русия, които са необходими за доставка на суровина за "Южен поток" от северните находища. Това разширение на системата на "Газпром" се нарича "Южен коридор" и от публикуваната справка става ясно, че неговата цена е нараснала от обявените в началото на годината нужни 509.59 млрд. рубли до 738.54 млрд. рубли.

По-ранните оценки на "Газпром" за строежа на морското и трансбалканското трасе на "Южен поток" бяха за 16 млрд. евро с допускане за увеличаване на разходите, които и без това са критикувани от анализатори като прекалено раздути.

При това положение бюджетът на проекта се увеличава до 34 млрд. евро при предишни оценки за около 29 млрд. евро, посочва изданието. То припомня, че миналата седмица Европейската комисия обяви, че "Южен поток " не отговаря на изискванията на европейското законодателство, което не допуска собственик на газопровода да е производител на суровината.

Отделно на това Брюксел заплашва "Газпром" с 10 млрд. евро глоба заради злоупотреба с монополното си положение при определяне на цените на доставяния газ за строи от Източна Европа, сред които и България. По този повод в понеделник еврокомисарят по въпросите на конкуренцията Хоакин Алмуния съобщи, че "Газпром" е обещал тази седмица да направи предложение за приключване на едногодишното разследване на ЕК срещу нея. За да избегне голямата глоба, вероятно руската компания ще направи предложения за промяна на някои свои бизнес практики. Преди да се реши дали офертата на "Газпром" ще бъде приета, тя ще се обсъди със засегнатите страни.

Междувременно газовият холдинг обяви, че очаква да се запази тенденцията за търсене на руски газ в Европа. В съобщение на компанията се посочва, че "Европейските потребители в последно време демонстрират повишено търсене на руски газ, при това без да е налице съществено застудяване в Европа". Като пример се дава ръст на заявките през октомври със 17 процента спрямо година по-рано, а през ноември – с 33 на сто.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Къде му е мястото на Бойко Борисов?