"Южен поток" се оскъпява с близо 50%, съобщи "Газпром"

"Южен поток" се оскъпява с близо 50%, съобщи "Газпром"

Стойността на морския участък от газопровода "Южен поток" вече възлиза на 14 млрд. евро, а на европейската част – 9.5 млрд. евро. Това съобщи заместник-началникът на финансово-икономическия отдел на "Газпром" Александър Иванников в четвъртък, цитиран от "Интерфакс".

По-рано разходите по морския участък от тръбата бяха оценени на 10 млрд. евро, а строежът на територията на Европа трябваше да струва 6 млрд. евро.


Това означава, че спрямо първоначалните оценки стойността на газопровода се е увеличила с 47%, до 23.5 млрд. евро.

Осигуряването на финансиране за морския участък се отлага за първото тримесечие на 2015 г., е заявил представителят на "Газпром".

При първоначалните оценки топ мениджърите подчертаваха, че точната стойност ще е известна след провеждането на търговете по проекта, отбелязва агенцията.

Сухопътният участък на тръбата само на българска територия се оценяваше на поне 3.7 млрд. лева без в него да е включена цената на тръбите, обясниха преди няколко месеца от проектната компания "Южен поток България".

Строител на морската част на тръбата от руския град Анапа до района на Кара Дере край Варна е компанията "Южен поток транспорт". Половината от собствеността в нея е на "Газпром", 20% държи италианската Eni, а по 15 на сто си поделят германската Wintershall и френската EDF.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес