"Южен поток" ще стигне първо до Австрия, после до Италия

"Южен поток" ще стигне първо до Австрия, после до Италия

Акционерите в проекта за изграждане на газопровода "Южен поток" са се разбрали да започнат строежа на сухопътната част от тръбата с трасето, което ще стига до Австрия, чак след това да се предприемат действия по маршрута до Южна Италия. Това съобщи Паоло Скарони, изпълнителен директор на италианската компания ЕНИ, която участва в строежа на подводната част от газопровода.

"Южен поток", който трябва да снабдява Централна и Южна Европа с руски природен газ, заобикаляйки Украйна, трябва да свърже руския бряг с България по дъното на Черно море, вероятно край Варна и през територията на страната ни да се раздели на два лъча. Определеният за първи ще минава на север през Сърбия до Австрия, а вторият трябва да тръгне на юг през Гърция до Италия.

Строежът на сухопътната част в България трябва да започне в края на 2012 г.

Морската част на газопровода се реализира от компания, в която руската "Газпром" държи 50 процента, 20 на сто са на ЕНИ, а по 15 процента имат немската "Винтерсхал" и френската "Електрисите де Франс". Подводното трасе ще е над 900 км и ще минава през турски териториални води, за което Анкара даде разрешение в края на 2011 г. Сухопътните лъчове ще са с дължина над 2 хил. км.

В момента се разглеждат пет варианта за трасе на газопровода. Пълният списък със страните, през чиито територии ще минава тръбата, не е окончателно определен. Ориентировъчната цена на газопровода с капацитет от 63 млрд. куб. м годишно е 15 млрд. евро, от които 10 млрд. - за подводната част. Очаква се експлоатацията на съоръжението да започне през 2015 г.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?