Южна Африка е разгневена от туит на Тръмп за аграрната реформа на Претория

Южноафриканският президент Сирил Рамапоса

Южна Африка остро упрекна Доналд Тръмп, че подхранва расовото напрежение в страната с поста си в Туитър, в който споделя тревога от "експроприацията" и "масовите убийства", жертва на които според него ставали бели южноафрикански фермери, съобщава Франс прес.

Коментарът на американския президент нажежи дебатите във връзка с оспорван проект за аграрна реформа, разбунил духовете в Южна Африка, все още дълбоко разделена четвърт век след падането на режима на апартейд.

Полемиката избухна в сряда вечерта след нова електронна изява на Тръмп.

"Наредих на държавния секретар Помпейо внимателно да проучи отнемането и експроприацията на земи и ферми в Южна Африка и масовите убийства на фермери", написа Тръмп в Туитър.

"Южноафриканското правителство конфискува в момента земи, чиито собственици са бели фермери", добави той по повод предаване за Южна Африка, излъчено от крайно консервативната телевизия "Фокс нюз".

В навечерието на общите избори, насрочени за 2019 г., южноафриканският президент Сирил Рамапоса иска да избърза с поземлената реформа, "за да поправи тежката историческа несправедливост" спрямо черното мнозинство, останала от колониалния период и апартейда.

Властите в Претория съвсем очаквано реагираха бързо на туита на Доналд Тръмп. "Южна Африка изцяло отхвърля това ограничено виждане, целящо единствено да раздели нацията и да ни припомни колониалното минало", написа правителството в Туитър, като обеща "предпазлива и обединяваща" аграрна реформа.

"Патологичен лъжец"

Външната министърка Линдиве Сисулу изрази съжаление от "злополучните" думи на Доналд Тръмп, базирани на "неверни данни", и настоя за "разяснения" от страна на САЩ.

Помолена от медии във Вашингтон за коментар, говорителката на американската дипломация призова южноафриканските власти към "мирна и прозрачна публична дискусия" по тази парлива тема.

"Нашето становище е, че отчуждаването на земи без обезщетение може да тласне Южна Африка в невярна посока", предупреди обаче тя, като отказа да посочи какви мерки предвижда да вземе администрацията на САЩ.

Ще стигне ли това, за да се успокои полемиката?

"Долу ръцете от южноафриканските проблеми!" - скастри президента на САЩ лидерът на леворадикалната партия "Борци за икономическа свобода" Джулиъс Малема и го нарече "патологичен лъжец".

"Международните лидери, които си играят с хорските страхове, не допринасят с нищо", добави Муси Маймане, водач на основната опозиционна партия "Демократичен алианс"; той потвърди, че е против проекта на кабинета.

Реформата на Рамапоса цели да поправи дисбаланса в разпределението на земята в Южна Африка, където бялото малцинство (8 процента от населението) притежава 72 на сто от фермите срещу едва 4 на сто, чиито собственици са чернокожи (80 процента от населението), заявява правителството.

За да подобри ситуацията, президентът реши по-специално да конфискува имоти на едри фермери, без да ги обезщети, и с тази цел замисля промени в конституцията.

Дискусията е в ход, но противно на твърденията на Тръмп проектът още не е осъществен.
Самият южноафрикански държавен глава посочи в сряда пред парламента, че наистина планира "експроприация без обезщетения", но отрече изобщо да замисля национализация и обеща "да засили правата на собственост".

74 убити фермери

Мнозина чернокожи приветстват реформата, но белите не крият, че тя ги тревожи. Страх ги е в страната да не се повтори насилственото експулсиране на бели фермери, предприето в началото на 2000-те от режима на Робърт Мугабе в съседно Зимбабве.

Бялото малцинство критикува и редовните насилствени престъпления срещу селските стопани в аграрните райони на страната - проблем, за който много се спори.

Общо 74 фермери са убити според полицията между 2016 и 2017 г. в Южна Африка и почти всички жертви са бели по данни на сдружението "АфриФорум", бранещо правата на това малцинство.

В сряда Сирил Рамапоса обвини "АфриФорум", че "разпространява слухове и лъжи", твърдейки "в чужбина, че Африканският национален конгрес замислял масова експроприация".

А за разлика от него лидерът на "АфриФорум", чиито делегати се завърнаха наскоро от обиколка с представителна цел из Щатите, приветства намесата на Доналд Тръмп.

"Имаме нужда от международна подкрепа (. . .), за да не поведат нашите управници катастрофална икономическа политика, както се случи във Венецуела и Зимбабве", заяви Кали Криел пред АФП.

Твърде болезненият въпрос за земята вече предизвика през март спор между Южна Африка и Австралия - австралийски министър предложи убежище на бели южноафрикански селскостопански производители, подложени според него на "гонения" в собствената им страна.

По БТА

Споделяне

Още от Свят

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?