Южна Африка и светът честват стогодишнината на Мандела

Южна Африка и светът честват стогодишнината на Мандела

Барак Обама, първият чернокож президент на САЩ, ще говори във вторник за приноса на Нелсън Мандела, чернокожия лидер на Южна Южна Африка. Речта на Обама е едно от многото събития, с които в Южна Африка и по света ще бъде отбелязана стогодишнината от рождението на бореца срещу апартейда. Мандела е роден на 18 юли 1918 г., предаде ДПА.

Хиляди хора се очаква да присъстват на лекцията на бившия американски президент в Йоханесбург, озаглавена "Подновяване на завета на Мандела и насърчаване на активната гражданска позиция в променящия се свят".

На събитието ще присъстват вдовицата на Мандела Граса Машел, южноафриканският президент Сирил Рамапоса, архиепископ Дезмънд Туту. Очаква се там да бъдат и бившият генерален секретар на ООН Бан Ки-мун, както и бившият американски президент Джими Картър.

Избирането през 1994 година на Нелсън Мандела, първият южноафрикански чернокож президент, провокира много надежди в страна, пострадала от десетилетия на апартейд, предаде Франс прес. Четвърт век по-късно и 100 години след като страната става независима, мнозина са разочаровани.

Южна Африка е обществото с най-ясно изразено неравенство в света, сочи публикуван тази година доклад на Световната банка.

"Неравенството се е увеличило от края на апартейда през 1994 година", констатира институцията.

"Расата винаги играе определяща роля при намирането на работа и при заплатите на служителите", установява органзиацията.

Въпреки зараждането на средна класа от чернокожи, 20 процента от чернокожите домакинства живеят в крайна бедност спрямо 2,9 процента от домакинствата на хора от бялата раса, сочат данните на Южноафриканския институт за отношенията между расите.

Между 2011 и 2015 година още 3 милиона южноафриканци са изпаднали в бедност, според Световната банка.

С края на апартейда Южна Африка трябваше да се присъедини към останалите страни, от които е била изолирана, и да се върне към ползите от интегрирането със световната икономика.

Безработицата продължава да разяжда първата промишлена сила на африканския континент и засяга в момента 26,7 процента от активното население спрямо 20 процента през 1994 година.

Нивото на безработица достига дори до 52 процента при младите хора между 15 и 24 години, поколението на "родилите се свободни" след апартейда.

Между 1994 и 2006 година темпът на икономическия растеж се е ускорил от 3,3 до 5,6 процента. Световната финансова криза предизвика рязък спад (-1,5 процента през 2009 година) и бавно възстановяване след това (+1,5 прогнозата за тази година).

Корупцията на най-високо ниво в страната и държавните предприятия стана ендемична при управлението на Джейкъб Зума (2009 -2018 година).

В контекст на силно икономическо неравенство, расовото напрежение продължава да разкъсва страната и да поставя на тежко изпитание проекта за "нацията на дъгата" на Нелсън Мандела.

Споделяне

Още от Свят