Южна Африка замрази имунизацията с ваксината на AstraZeneca

Британски правителствен представител защити ваксината

Южна Африка замрази имунизацията с ваксината на AstraZeneca

Република Южна Африка замрази плановете си да започне имунизация срещу Covid-19 на медицинските работници на първа линия с ваксината на AstraZeneca и Оксфордския университет след като клинично проучване установи, че тя не е ефективна при предотвратяване на лека до умерена форма на заболяването, когато то е предизвиквано от местния вариант на вируса. Южна Африка получи 1 милион дози от ваксината н AstraZeneca и се очакваше да започне да ги поставя на медицински работници в средата на месеца, съобщи Асошиейтед прес.

Министърът на здравеопазването Звели Мхизе обаче заяви снощи, че според предварителните данни от изследването препаратът осигурява само "минимална защита срещу лека-умерена" форма на Covid-19, причинявана от т. нар. южноафрикански вариант на коронавируса. В резултат южноафриканските власти са решили да спрат временно използването на ваксината, която е изглеждала ефективна срещу първоначалния вариант на коронавируса, обясни Мхизе.

Той допълни, че учени ще проучат дали препаратът на AstraZeneca предотвратява успешно тежка форма на коронавирус или смърт след заразяване с южноафриканския вариант на коронавируса.

Изследването, което все още не е преминало през рецензия, е обхванало 2000 души, повечето от които млади и здрави. Най-разпространеният в Южна Африка вариант на коронавируса изглежда по-заразен и предизвика нова смъртоносна вълна на коронавирус в страната. Над 90 процента от случаите на заболяването в Южна Африка са предизвикани от него.

Вчера от екипа, разработил ваксината на AstraZeneca и Оксфордския университет, изразиха очакване до есента да са готови с модифицирана ваксина, ефективна срещу южноафриканския вариант.

Южна Африка е най-тежко засегнатата от пандемията държава в Африка. Страната е на 15-о място в света по брой регистрирани заразени - близо 1.5 милиона. Над 46 хиляди души са починали.

С тестове от врата на врата в съответните райони здравните власти в Англия се опитват да пресекат разпространението на южноафриканския вариант, преди той да се е разпространил масово и да подкопае британската ваксинационна кампания. До момента в Обединеното кралство са открити над 100 заразени с този вариант на коронавируса.

Великобритания оглавява черната статистика в Европа, с над 112 хиляди потвърдени смъртни случая, свързани с Covid-19.

Тя обаче е по-напред от Европейския съюз с имунизационната кампания, като 11.5 милиона британци вече са получили първа доза ваксина, отбелязва Асошиейтед прес.

Британски правителствен представител защити ваксината на AstraZeneca

Няма данни ваксината на AstraZeneca да не предотвратява смъртни случаи или тежки форми на болестта, а Южна Африка наложи само временно спиране на употребата ѝ, заяви британският държавен министър на здравеопазването Едуард Аргар пред телевизия Скай, цитиран от Ройтерс.

"Няма данни тази ваксина да не е ефективна за предотвратяване на хоспитализациите и тежките форми и смъртни случаи, което в края на краищата е крайната ни цел с ваксините сега - каза Едуард Аргар пред Скай. - Южноафриканският щам не е доминиращ в нашата страна, има съвсем малко такива случаи, доминиращите щамове са най-ранният и вариантът от Кент, срещу които ваксината е много ефективна".

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?