Южна Австралия наложи шестдневна карантина заради 22 случая на Covid-19

Южна Австралия наложи шестдневна карантина заради 22 случая на Covid-19

След седем месеца без предаване на коронавируса, внезапната му поява в щата Южна Австралия доведе до шестдневна стриктна карантина, целяща да "прекъсне веригата" и да постави вируса под контрол, заяви в Аделаида регионалният премиер Стивън Маршал, цитиран от ДПА.

Карантината влиза в сила в полунощ днес, уточни той. "Ще бъдат въведени серия от широкообхватни мерки", целящи сериозно ограничаване на контактите и спиране на разпространението на вируса.

Днес щатът с население от 1,7 милиона души отбеляза два нови случая, с което общият брой на заразените достигна 22. Всички те са свързани с огнище в северната част на Аделаида.

От полунощ баровете, кафенетата, ресторантите, предлагащи храна за домовете и университетите ще спрат работа. Австралийците ще трябва да останат в продължение на шест дни там, където се намират в момента на влизане на забраните в сила. Жителите на щата няма да могат да излизат, за да спортуват и само едно лице от едно домакинство ще може да отива на покупки всеки ден. Маските за лице ще бъдат задължителни извън домовете.

Общо за последното денонощие броят на заразените в страната нарасна с шест, показват статистически данни на здравното министерство. Броят на смъртните случаи остава 907.

Общо в страната са регистрирани 27 756 случая на заразяване, от които 25 328 са се излекували. Общо 23 души са в болница, 80 се лекуват амбулаторно. На тестове за коронавирус бяха подложени над 9,4 милиона души, или около 40 на сто от населението на Австралия.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус

Одобрявате ли решението за частичен локдаун?