Южна Италия: Горски пожари и температурен рекорд от близо 49 градуса

Южна Италия: Горски пожари и температурен рекорд от близо 49 градуса

Горските пожари, подсилвани от топлите ветрове, се разпростират днес из Южна Италия, след като вчера край Сиракуза в Сицилия бе регистриран температурен рекорд от 48,8 градуса, предаде Ройтерс.

Някои учени смятат, че това е най-високата температура в историята на Европа, но това трябва да бъде потвърдено от Световната метеорологична организация. Досегашният "европейски рекорд" е от 48 градуса по Целзий, установен на 10 юли 1977 г. в Атина, съобщи синоптикът Мануел Мацолени от уебсайта 3Bmeteo.com.

Противопожарните служби съобщиха тази сутрин, че през последните 12 часа са извършили в Сицилия и Калабрия над 599 операции по потушаване на пожари с помощта на пет самолета. Местни медии казват, че дървета и ниска растителност горят в планинския масив Мадоние, на стотина километра от Палермо, и в градчето Лингуаглоса, на склона на вулкана Етна. Огнената стихия е поразила вчера село Джаратана в южната част на Сицилия.

За сериозни щети се съобщава и от Калабрия, на върха на италианския "ботуш". Там семейства са били принудени да напуснат домовете си; вчера е загинал един мъж.

Прогнозите са, че температурите ще се повишат утре и в други италиански градове, вкл. столицата Рим, предупредиха от здравното министерство.

Споделяне

Още от Европа