Южна Корея и САЩ ще възобновят военните си учения на 1 април

Южна Корея и САЩ ще възобновят военните си учения на 1 април

Южна Корея и Съединените щати ще възобновят на 1 април съвместните си военни учения, отложени заради Зимните олимпийски игри в южнокорейския курорт Пьончан миналия месец, предаде Франс прес.

Говорителка на южнокорейското министерство на националната отбрана отбеляза, че маневрите ще бъдат в същия мащаб както през предходните години. Тя не уточни колко време ще продължат ученията и колко войници ще участват в тях.

Тези съвместни маневри на Южна Корея и САЩ по принцип включват десетки хиляди военни и повишават напрежението на полуострова. Северна Корея определя ученията като генерална репетиция за нахлуване на нейна територия, припомня Франс прес.

Агенцията отбелязва, че тази година маневрите ще се проведат въпреки дипломатическия пробив на Корейския полуостров.

В момента се водят преговори за среща на върха на двете Кореи другия месец, която да бъде последвана от среща между американския президент Доналд Тръмп и севернокорейския лидер Ким Чен-ун. На този фон се разпространяваха слухове, че тази година съвместните учения на Южна Корея и САЩ ще бъдат ограничени, за да не бъде провален дипломатическият процес със Севера.

Споделяне

Още от Свят