Южна Корея инвестира близо 2 милиарда долара в производство на ваксини

Сн. БГНЕС

Президентът на Южна Корея Мун Дже-ин обяви, че страната планира да инвестира 2,2 трилиона вона (1,92 милиарда долара), за да стане една от петте най-големи производствени бази за ваксини срещу Ковид-19 до 2025 година. Това съобщи президентската пресслужба, цитирана от Ройтерс.

Държавният глава заяви това на заседание на новосформираната държавно-частна комисия, чиято задача е да проучи начините за увеличаване на производството на ваксини на фона на глобалния недостиг в доставките и забавянето им.

Мун каза, че ще определи ваксините като една от трите национални стратегически технологии наред с полупроводниците и батериите, за да насърчи инвестиции, данъчните облекчения и други инициативи, които да помогнат на фирмите в снабдяването с материали, части и оборудване.

Ще се стремим да постигнем бърз напредък и да се превърнем в един от петте водещи производители на ваксини в света до 2025 година, заяви Мун на заседанието, обещавайки правителството да отпусне 2,2 трилиона вона (1,92 милиарда долара) през идните пет години.

Проектът има за цел също така да създава около 200 нови учени в областта на медицината, 10 000 специалисти по клинични изпитания и 2000 работници за био производство всяка година, отбеляза той.

Мун се опитва да разшири международното сътрудничество, сключвайки партньорства за ваксините с Германия, Великобритания и други страни и да привлича чуждестранни инвестиции и компании.

Корейският държавен глава и президентът на САЩ Джо Байдън се споразумяха на среща на върха през май да сключат партньорство, което да съчетае експертния опит на американците и корейския производствен капацитет.

Мун превърна производството на ваксини в ключов приоритет за остатъка от мандата си, който приключва през март догодина. Президентът е подложен на натиск в страната заради четвъртата вълна на Covid-19 и бавната имунизационна кампания.

Около 39.6 процента от 52-милионното население на Южна Корея е получило поне една доза от ваксина към днешна дата при повече от 70 процента в други богати страни като Сингапур и Великобритания. Около 14.4 процента от корейците са получили и двете дози, според данните на Корейската агенция за контрол и превенция на заболяванията (KDCA).

Целта на Южна Корея е да увеличи броя на ваксинираните до 70 процента или около 36 милиона души до септември.

Агенцията съобщи за 1776 нови случая за сряда, като дневният им брой е нараснал въпреки строгите ограничения за удържане разпространението на вируса на фона на летния ваканционен сезон и все повечето заразени с новия вариант Делта.

Общият брой на заразените с Ковид-19 е нараснал до 205 702, а 2109 души са починали.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?