Южна Корея обяви план за овладяване на епидемията от вируса на БИРС

Южна Корея обяви план за овладяване на епидемията от вируса на БИРС

Правителството на Южна Корея обяви спешен план за овладяване до края на седмицата на епидемията от вируса на Близкоизточния респираторен синдром (БИРС), от който починаха седем души, а десетки са заразени, предаде Франс прес.

През изминалата нощ са регистрирани осем нови случая на заразяване, с което общият брой на заразените с БИРС става 95 души от първия регистриран случай на 20 май на мъж, завърнал се от Саудитска Арабия и други страни от Залива.

Последният смъртен случай е 68-годишна жена, която е била в контакт с пациент в болница в Сеул на 27 и 28 май.

Здравното министерство подчерта, че всички заразени са свързани с болници, пациенти или медицински персонал и че починалите вече са били зле със здравето.

През последните две седмици южнокорейците масово се отказаха от посещения на киносалони, спортни срещи и други публични събития от страх да не влязат в контакт с носители на вируса.

Над 45 000 чужденци, предимно китайци, анулираха престоя си в Южна Корея през първата седмица на юни.

На среща с представители на здравните служби и.д. премиер Чхои Кюн-хуан призова за незабавни и съгласувани усилия за ограничаване на отрицателното въздействие на епидемията от БИРС върху икономиката и обществото. "Решихме да задействаме голям план за действие с цел тази седмица да се сложи край на епидемията от БИРС", добави той, без да даде подробности.

Около 2900 души са под карантина у дома или в болници, а близо 2000 училища са затворени. Екип на Световната здравна организация пристигна вчера в Сеул да помогне на местните здравни власти.

Над 20 страни са засегнати от вируса, за който няма ваксина или лечение. В Саудитска Арабия над 950 души са били заразени от 2012 г., а 412 са починали.

На среща с правителството в Сеул президентката Пак Гън-хе призова сънародниците си да не се поддават на паника. "Безпокойството на хората е разбираемо, но се надявам, че те няма да се поддадат на паника и ще сътрудничат на властите, в противен случай това може да подкопае икономиката на страната", отбеляза тя. По думите ѝ правителството "може да постави разпространението на епидемията под контрол", тъй като всички случаи на заразяване са станали в болници.

Пак Гън-хе възложи на ресорните министри "да вземат всички възможни мерки за минимизиране на отрицателното въздействие на БИРС върху икономиката на страната".

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?