Южна Корея подозира Пхенян в подготовка за нов опит с балистична ракета

Южна Корея подозира Пхенян в подготовка за нов опит с балистична ракета

Южна Корея има информация, че режимът в Пхенян е изкарал няколко междуконтинентални балистични ракети от разположения в столицата военен завод. Това се приема като знак, че страната подготвя за изпитание термоядрена бойна глава над Тихия океан, предаде ТАСС, цитирана от агенция "Фокус".

Няколко ракети са изнесени от Института на въоръжението в пхенянския район „Санъм-дом“. Това е завода, в който се смята, че са произведени преминалите изпитание балистични ракети “Хуасон“.

Според южнокорейските източници извозването на ракетите от завода се свързва със скорошното заявление на външния министър на Северна Корея Ли Йон-хо в Ню Йорк. Той каза, че в отговор на заплахите на президента на САЩ Доналд Тръмп севернокорейският лидер Ким Чен-ун може да прибегне към безпрецедентни мерки, в това число и да изпита над Тихия океан термоядрена бомба.

“Трябва да проследим, дали не е свързано това извозване на ракети с допълнителни провокации“, сочи анонимен източник от администрацията на южнокорейския президент.

Споделяне

Още от Свят

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?