Южна Корея се усъмни, че Пхенян подготвя изстрелване на ядрени ракети

Южна Корея обвини комунистическия режим в Северна Корея, че подготвя създаването на ракета с ядрена бойна глава, която да може да се изстрелва на далчено разстояние, чрез изпращането на сателит в орбита, съобщава в понеделник Франс прес.

"Нашето правителство възприема проекта за извеждане в орбита на така наречен сателит от Северна Корея като сериозна провокация, чиято цел е да се разработи система за изстрелване на далечно разстояние на балистични ракети с ядрени оръжия", заяви говорителят на южнокорейското президентство след заседание на министрите на външните работи и на сигурността, председателствано от президента И Мюн-бак.

Очаква се плановете на Пхенян да са основна тема на разговорите на високо ниво в Сеул през следващата седмица, в които участие вече са заявили Съединените щати, Япония, Китай, Русия и Европейският съюз.

Северна Корея обяви в петък, че между 11 и 16 април ще изстреля с ракета в космоса сателит за наблюдение на земята с гражданско предназначение на стотната годишнина от рождението на покойния основател на КНДР Ким Сен-ир, допълва БТА.

Пхенян покани чужди експерти и журналисти да наблюдават изстрелването на сателита. Според САЩ, Южна Корея, ЕС и ООН това ще е изстрелване на ракета в нарушение на резолюция на ООН от 2009 г. Русия заяви, че е сериозно загрижена, а Китай - единственият съюзник на Пхенян, призова всички страни "да играят конструктивна роля", напомня АФП.

Споделяне

Още от Свят