Южна Корея стреля предупредително срещу руски военен самолет

Южна Корея стреля предупредително срещу руски военен самолет

Сеул отправи силно възражение към Москва, след като руски военен самолет наруши южнокорейското въздушно пространство, и предупреди, че ще предприеме по-сериозни действия, ако това се случи отново, съобщи Ройтерс.

Южнокорейският съветник по националната сигурност Чун Юи-йон е изпратил оплакване до секретаря на Съвета за сигурност на Русия Николай Патрушев и е поискал съветът да разгледа случая и да предприеме подходящи действия.

"Ние се отнасяме много сериозно към тази ситуация и ако тя се повтори, ще предприемем още по-решителни действия", заявил Чун, цитиран от президентската канцелария.

Южнокорейските самолети са дали 360 предупредителни изстрела по руските самолети, съобщи агенция Йонхап, позовавайки се на Комитета на началник-щабовете на въоръжените сили на Южна Корея.
 
Руското министерство на отбраната от своя страна отрече негови стратегически бомбардировачи да са нарушавали южнокорейското въздушно пространство и отправи на свой ред обвинение, че военни самолети на Сеул са извършили опасни маневри, застрашили руските летателни машини, съобщи Ройтерс, цитирайки РИА "Новости".

Според ведомството самолетите са летели над "неутрални води" в акваторията на Японско море.

Инцидентът стана в района на островите Токто (Такешима), разположени източно от южната част на Корейския полуостров, отбеляза ТАСС.

Никакъв "предупредителен огън" не е имало от страна на южнокорейските изтребители. "Ако руските пилоти бяха почувствали заплаха за сигурността", щеше да последва отговор, каза руското министерство.

Министерството също така отбеляза, че южнокорейците нееднократно са се опитвали да възпрепятстват руски самолети, позовавайки се на произволно установена от тяхна страна опознавателна зона за противовъздушна отбрана. То обаче поясни, че подобна зона не е предвидена в международното право и следователно не се признава от Русия.  

Споделяне

Още от Свят