Южната дъга на околовръстния път на София вече е окончателно готова

Въпреки че премиерът Бойко Борисов преряза лентата на южната дъга на околовръстното шосе на София още през лятото, проектът е изпълнен докрай днес с приключването на изграждането на бул. “Климент Охридски”. Това става ясно от съобщение на агенция “Пътна инфраструктура” (АПИ).

В петък председателят на управителния съвет на АПИ Лазар Лазаров и изпълнителят “Главболгарстрой – Южна дъга” са подписали акт 16, с който обектът официално е въведен в експлоатация.

Новият булевард “Климент Охридски” пресича основното трасе на софийския околовръстен път. Подходите към двете големи съоръжения на него са направени с подпорни армо-насипни стени. Технологията е нова и е избрана пред конвенционалните стомано-бетонни или бетононни подпорни стени въз основа на технически, икономически и не на последно място естетически и архитектурни предимства, е посочено в съобщението.

Реконструкцията на околовръстното шосе в участъка от Симеоновско шосе до жк ”Младост 4” се финансира по оперативна програма “Регионално развитие”.

Общата стойност на договора за строителство е 44.7 млн. лв.с ДДС. Изпълнител е консорциум “Главболгарстрой – Южна дъга”. Строителният надзор е осъществен от “Рутекс“ за 358 326 лв. с ДДС.

Новоизграденият булевард “Климент Охридски“ е с дължина 850 м. Построен е още мост-естакада по основното трасе с дължина 358 м и 14 отвора.

Общата дължина на обновения пътен участък е 3.58 километра. Отсечката е важна транспортна връзка, защото поема локалния трафик на София и транзитното движение от автомагистралите “Тракия” и “Хемус”, като прави връзката с Югозападна България и съседните държави.

С реализирането на проекта ще се намали времето за пътуване, задръстванията в града и ще се повиши безопасността и комфортът при пътуване.

Споделяне

Още от Бизнес