Южният газов коридор напредва от Азербайджан към Европа

Илхан Алиев и Марош Шефчович призоваха европейските финансови институции към активно участие в проекта

Южният газов коридор напредва от Азербайджан към Европа

Огромен напредък в реализацията на Южния газов коридор, който трябва да доставя в Европа азерски газ от Каспийско море, бе отчетен по време на Третата министерска среща по проекта, състояла се в четвъртък в Баку. В нея участваха президентът на Азербайджан Илхан Алиев, заместник-председателят на Европейската комисия и еврокомисар по Европейския енергиен съюз Марош Шефчович, енергийните министри на Грузия, Турция, Гърция, Албания, България и Хърватия и министърът на икономическото развитие на Италия, представители на САЩ и Великобритания, както и на Световната банка, Европейската банка за възстановяване и развитие, Европейската инвестиционна банка и Международната финансова корпорация.

Еврокомисарят Марош Шефчович заяви, че Южният газов коридор (ЮГК) е от стратегическо значение за ЕС и се надява европейските финансови институции да отделят дължимото внимание на проекта, за да бъде реализиран той своевременно.

"Участието на европейските финансови организации в осъществяването на проекта ще е много важно", отбеляза и Илхан Алиев. По думите му Южният газов коридор е въпрос на енергийна сигурност, която съответно е национална сигурност за страните, през които ще минава съоръжението. Азерският държавен глава подчерта, че участниците в проекта са успели да създадат "уникален и образцов формат на международно сътрудничество", предаде руската агенция ТАСС.

За година от последното заседание на консултативния съвет по Южния газов коридор е постигнат "много голям прогрес", заяви Алиев. На 90 процента са изпълнени работите по втория стадий на разработката на газокондензатното находище "Шах Дениз" в шелфа на Каспийско море, което ще е основен източник за захранване на ЮГК.

Азербайджан разработва още едно голяма находище в Каспийско море – "Абшерон", което означава, че експортният газов потенциал на страната не се изчерпва с "Шах Дениз", каза азерският президент. В рамките на форума френската компания "Тотал", която е основен акционер в консорциума, проучващ "Абшерон", заяви, че до края на годината трябва да вземе окончателното инвестиционно решение за разработване на находището, чийто капацитет се оценява на около 700 млрд. куб. м.

Успешно вървят и работите по строежите на Южнокавказкия, Трансанадолския и Трансадриатическия газопроводи, които са основните сегменти от Южния газов коридор, пренасяйки суровината през територията на Грузия, Турция, Гърция и Албания,по дъното на Адриатическо море до Италия, стана ясно п овреме на форума.

На изгражданата газова връзка между Гърция и България се гледа като на разклонение на Южния газов коридор, от което пък през бъдещия интерконектор на страната ни със Сърбия доставките на азерски газ ще достигат и до други държави.

По време на срещата еврокомисарят Марош Шефчович благодари на България за огромната работа, извършена по изграждането на междусистемната газова връзка с Гърция, съобщи пресцентърът на българското енергийно ведомство.

В изказването си пред форума Николай Павлов посочи, че България е неразделна част от развитието на Южния газов коридор чрез проектите си за интерконектори Гърция - България (IGB) и Турция – България (ITB). "Двата интерконектора чрез българската национална газопреносна система и газовите връзки с Румъния и Сърбия ще осигурят достъпа и на другите страни от региона на Югоизточна и Централна Европа до Южния газов коридор”, заяви българският енергиен министър.

Междусистемната газова връзка с Гърция e и ключовото звено за реализация на инициативата на Гърция, България, Румъния и Унгария за изграждане "Вертикален газов коридор“ за доставки на природен газ от Юг към Север, добавиха от енергийното ведомство.

ЮГК се оценява на над 40 млрд. долара и дължината на неговите сегменти ще е 3 хил. км Първоначалният му капацитет се планира да е 16 млрд. куб. м. Прогнозното му въвеждане в експлоатация е 2019-2020 г., но преди време в Мюнхен Илхан Алиев заяви, че Азербайджан разчита да започне да транспротира газ по съоръжението още през 2018 г.

"Нашата цел е да започнем доставките на пазара през следващата година и ако в някои страни партньори няма изкуствено забавяне, да завършим проекта до 2020 г.", каза Алиев на една от сесиите на Мюнхенската конференция за сигурност.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес