Южноафрикански фонд купува "Парадайз център" за близо 253 млн. евро

Инвестициите в бизнес имоти за над 850 млн. евро надминаха нивата от предкризисната 2008 г.

Южноафрикански фонд купува "Парадайз център" за близо 253 млн. евро

Най-големият столичен мол "Парадайз център" става собственост на южноафриканския фонд New Europe Property Investments (NEPI) срещу 252.9 млн. евро, съобщи в."Капитал". Това е най-голямата сделка на българския пазар на бизнес имоти и втора придобивка за фонда, който по-рано през годината стана собственик и на "Сердика център" за 207 млн. евро.

Така вече и четирите най-големи мола в София тази година стават южноафрикански срещу 740 млн. евро. Отделно бяха купени още три търговски центъра в провинцията – "Мол Варна", "Галерия Бургас" и "Галерия Стара Загора" срещу 87 млн. евро общо.

Масовото навлизане на фондовете от РЮА в региона започна преди няколко години години и достигна България през тази година. В момента няма търговски център у нас, за който да не се водят преговори за покупка, твърдят консултанти по бизнес имоти. Причината за интереса на южноафриканските фондове към българския пазар са стабилните макроикономически показатели на страната, по-високата доходност на имотите в сравнение със Западна Европа и "бягството" на фондовете от Южна Африка, където политическата обстановка е несигурна, икономическият растеж слаб, а инфлацията висока - между 5 и 10%.

Сделката за "Парадйз център"

В съобщение до фондовата борса в Йоханесбург в четвъртък фондът обяви, че чрез българското си дъщерно дружество "НЕПИ проджект ту" придобива столичния мол "Парадайз център" от досегашния му собственик "Булфелд". Зад него стоят руски капитали, като преди месеци беше обявено намерение за строителство на небостъргач на терена – "Парадйз Тауър" на  55 етажа и височина 215 м. Не се съобщава NEPI да са придобили и този проект. Съдружниците в "Булфелд" ще продължат да са собственици на базара "Илиянци", офис сградата "Антим тауър" и няколко бивши кина в центъра на София.

Финансирането на сделката става чрез собствени средства на купувача и дългови инструменти в комбинация с продажбата на акции от портфейла на фонда. Според отчета на българското дружество активът е оценен на 275 млн. лв., като към края на миналата година не е имало банкови заеми, но е дължало на свързани лица 188 млн. лв.

Сделката трябва да получи разрешение от Комисията за защита на конкуренцията. Това едва ли ще е проблем въпреки солидния пазарен дял, който NEPI ще държи. В София има седем мола и търговски площи на централните улици, така че новият собственик едва ли ще може да диктува цените на наемите, пише "Капитал". Все пак риск същестува, ако южноафриканските фондове постигнат договорка помежду си подобно на тази при големите вериги бензиностнации, коментират консултанти.

"Парадйз център" е най-големият търговски център в София с 82 хил. кв.м брутна площ за отдаване под наем. Той отвори врати през 2013 г., като от фонда отбелязват, че общият брой на посетителите в мола достигат 10 млн. души годишно. Освен класическите магазини, ресторанти и кина "Парадайз" има и конферентен център, фитнес и басейн. Приходите на "Булфелд" през последните две години са нараснали, като през 2016 г. са достигнали 41.4 млн. лв. Печалбата обаче е намаляла – от 3.8 млн. на 1.3 млн. лв. Хипермаркетът в мола не работи през последната година след оттеглянето на "Карфур" от българския пазар, а след това и заради фалита на "Пикадили".

Заради мола и новата метро линия до "Хладилника" в региона около мола се извършва мащабно строителство на жилищни и офис сгради, като се оформя една от най-бързо развиващите се офис зони в града.

Първата сделка на NEPI на българския пазар за "Сердика център", беше завършена в края на август. Цената тогава беше рекордна за българския пазар на недвижими имоти - 207 млн. евро, като освен мола включваше и офис частта. "Сердика център" беше отворен през 2010 г. и е с обща търговска площ 51.5 хил. кв.м. Офис сградата е открита през 2011 г. и е с 28.5 хил. кв.м площ. Сделката стана през новоучреденото софийско дружество "НЕПИ проджект уан". В ръководството влязоха основно румънски граждани, тъй като там са основните инвестиции на фонда в Европа

Рекордна година за инвестиционни имоти

Годината се очертава като рекордно добра за пазара на търговски площи в България. За първите девет месеца на 2017 г. в сегмента са сключени седем сделки за над 850 млн. евро, показват изчисления на "Капитал". Числото вече изпреварва резултатите от предкризисната 2008 г. - 345 млн. евро, показват данните от анализ на консултантската компания "Фортън".

"Тази година имаме изключително силен инвестиционен пазар, движен основно от транзакциите в ритейл сегмента. Макар че очакваме и големи сделки с офис сгради, нашата прогноза е, че търговските площи ще останат водещи", коментира в съобщение до медиите при представянето на данните в края на миналия месец изпълнителният директор на "Фортън" Михаела Лашова. По думите ѝ тенденцията е характерна не само за България, но и за региона на Централна и Източна Европа като цяло.

Конкретно за местния пазар инвестиционният интерес се засилва и от доброто представяне на икономиката и на растящото вътрешно потребление, които водят до повишаване на оборотите на търговците, а оттам съответно и на наемите.

Другите в южноафриканската инвазия

Три други фонда от РЮА сключиха сделки тази година. Столичният The Mall ще стане част от портфолиото на фонда "Hyprop Investments" срещу 156 млн. евро, като се очаква купувачът да плати допълнително около 20 млн. евро за бившия хипермаркет на "Карфур" в комплекса. Преди дни Комисията за защита на конкуренцията разреши без пазарен анализ сделката.

Mall of Sofia ще бъде придобит от компанията за инвестиции в търговски имоти Acsion срещу 104 млн. евро. Друг южноафрикански инвеститор – MAS Real Estate, плати през пролетта 62 млн. евро в пакетна сделка за моловете "Галерия Бургас" и "Галерия Стара Загора".

Изключение от доминираните от южноафрикански фондове пазар са две варненски сделки. Сръбският магнат Мирослав Мишкович придоби 50% от "Галерия Варна" от българско трио Ангел Ангелов от групата "Градус" и "Сити клиник", Александър Минов от "Бисер олива" и Петър Дудоленски, който също е сред основателите на "Сити клиник". Цената на сделката не е обявена, но проектът е оценен на 120 млн. евро заедно с предстоящите довършителни дейности.

В началото на лятото пък германската Kronberg International купи от австрийската Raiffeisen "Мол Варна". Търговският център, продаден от създателя си за рекордните за българския пазар 120 млн. евро преди десет години и придобит впоследствие от финансиралата изграждането му банка, сега отново сменя собствеността си, но далеч по-евтино - за около 25 млн. евро.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?