Южноафриканският президент се извини публично за извънбрачното си дете

Южноафриканският президент се извини публично за извънбрачното си дете

Южноафриканският президент Джейкъб Зума се извини публично, че е причинил болка на семейството си и на своята партията, като е създал извънбрачно дете, съобщиха информационните агенции в неделя.

Президентът на Република Южна Африка (РЮА) живее според законите на зулусите, позволяващи многоженство. Той има три жени и деветнайсет деца от четири от петте си брака. След като стана ясно, че от няколко месеца има и извънбрачно дете, 67-годишният Зума бе критикуван, че дава лош пример в страна, която е сред страните в света с най-много жители, заразени със СПИН.

Преди седмица местният "Сънди таймс" писа, че през октомври 39-годишната дъщеря на южнофрикански футболен бос е родила от Зума момиче, три месеца преди той да си вземе трета жена.

Първоначално президентът твърдеше, че това е личен въпрос и отказваше да обясни поведението си, но в събота призна, че е сгрешил и се извини на семейството си, на АНК (управляващата партия Африкански национален конгрес), както и на цялата управляваща коалиция.

Той каза, че потвърждава привързаността си към "важността на семейството като институция" и заяви, че разбира реакцията на мнозина свои съграждани, които го обвиняват, че излага страната на присмех със сексуалните си похождения и вреди на каузата за борба със СПИН, след като очевидно не взема предпазни мерки, когато прави секс.

Зума съобщи, че е припознал детето и както повелява традицията на зулусите е изпратил обезщетение на семейството на жената.

ХИВ-вирусите в целия регион на Южна Африка се разпространяват основно по полов път, защото населението там традиционно е полигамно. Специално за РЮА се смята, че всеки девети жител на страната е носител на вируса на СПИН. Това са около 5.7 милиона души.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?