Южнокорейска делегация на посещение в Северна Корея за пръв път от близо 2 години

Южнокорейска делегация на посещение в Северна Корея за пръв път от близо 2 години

Южнокорейска делегация прекоси в сряда границата със Севера за пръв път от близо две години, за да инспектира обекти, където са насрочени прояви, свързани с предстоящите зимни олимпийски игри, предаде Франс прес.

Олимпиадата в южнокорейския курорт Пьончан стана повод за зрелищно сближаване между враждуващите държави след двугодишно напрежение на полуострова поради ускоряването на балистичната и ядрената програма на Пхенян.

Двете Кореи решиха неотдавна, че Северът ще участва в игрите, двата лагера ще дефилират съвместно под знамето на единна Корея и ще се представят с общ женски отбор по хокей на лед.

Сеул ще изпрати освен това скиори в севернокорейски планински център, където да тренират заедно със спортистите от КНДР. Южна Корея ще участва и в обща културна проява със Севера в северната туристическа зона Кумган.

Откакто севернокорейският лидер Ким Чен-ун изненадващо обяви на 1 януари, че КНДР може да участва в игрите, на полуострова закипя интензивна дипломатическа дейност. И днес 12 южнокорейски представители влязоха в земите на Севера за тридневно посещение - първото от около две години според сеулската агенция Йонхап.

Сеул отдавна представя своята олмпиада като "игри на мира", включително за да намали междукорейското напрежение.

Но мирните усилия на южнокорейския президент Мун Дже-ин, обявил се за диалог със Севера, не срещат единодушна подкрепа на Юг, където някои се опасяват олимпиадата да не бъде обсебена от Пхенян.

Според тях президентът левоцентрист е стигнал твърде далеч в стремеж да угоди на непредсказуемата съседна страна. Те дори обвиняват държавния глава, че е принесъл олимпийската мечта на спортистите от Юга в жертва на политическия олтар.

Вчера протестиращи изгориха на демонстрация в Сеул южнокорейско знаме и портрет на Ким Чен-ун. Това е посегателство срещу достойнството на върховния лидер, извършено от предатели и психопати, възмути се Ри Мион от севернокорейското движение Демократичен фронт за обединение на Корея, цитиран от официалната агенция КЦТА.

Споделяне

Още от Свят