Южнокорейската президентка може да бъде разследвана за корупционния скандал

Пак Гън-хе

Предложеният за нов министър-председател на Южна Корея Ким Бьон-джун каза, че според него срещу президентката Пак Гън-хе може да бъдат предприети следствени действия във връзка със скандала с търговия с влияние, предаде Ройтерс.

Досега нито един действащ южнокорейски президент не е ставал обект на разследване от прокуратурата. Някои опозиционни депутати казват, че започналото разследване по случая би трябвало да се разпростре и върху Пак.

"Моето мнение е, че е възможно разследване. Но тъй като (тя) е държавен глава, е необходимо внимателно да се обмисли по какъв начин да се действа", заяви на пресконференция Ким, който вчера беше определен за премиер от президентката при предприети от нея промени в правителството.

Междувременно прокуратурата в Южна Корея задържа бивш високопоставен съветник на президентката Пак Гън-хе в рамките на разследването срещу нейна дългогодишна приятелка, за която се твърди, че е тайно е контролирала правителството, предаде Асошиейтед прес. Ан Чен-бом е вторият човек, задържан във връзка със скандала, който смъкна рейтинга на Пак до рекордно ниски нива и доведе до призиви за оставката ѝ. По-рано тази седмица прокуратурата задържа приятелката ѝ Чхуе Сун-сил и поиска да бъде издадена заповед за арест срещу нея.

Южнокорейски медии спекулират, че Чхуе, която не заема никаква правителствена длъжност, тайно е препоръчвала на Пак какви политики да води и е карала компании да даряват милиони долари на две фондации, които е управлявала.

Прокурорите, разследващи скандала, задържаха Ан вчера вечерта, след като го разпитаха, за да установят дали е замесен в набирането на дарения в размер на 70 милиона долара. Те разполагат с 48 часа да решат дали да издадат заповед за арест, или да го пуснат на свобода.

Ан е сред осемте президентски съветници, които Пак уволни в опит да си върне общественото доверие след избухването на скандала.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?